DOLAR 32,6536 -0.44%
EURO 34,9927 -0.75%
ALTIN 2.422,68-0,90
BITCOIN 2136748-1.24845%
Trabzon
24°

HAFİF YAĞMUR

17:10

İKİNDİYE KALAN SÜRE

BAŞKAN AKARKEN;  ‘‘EKONOMİ ÇÖKÜYOR, ALIM GÜCÜ ERİYOR!’’

BAŞKAN AKARKEN; ‘‘EKONOMİ ÇÖKÜYOR, ALIM GÜCÜ ERİYOR!’’

Mayıs ayı enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte yeni zamlar belli oldu. 2024 Mayıs ayı enflasyonu %3,37 olarak açıklanırken yıllık enflasyon %75,45 ve Ocak-Mayıs 5 aylık enflasyon %22,72 olarak gerçekleşti. Sahim-SEN Başkanı Özlem Akarken, ''Ülkemiz her geçen gün daha fazla fakirleşiyor.'' dedi.

ABONE OL
8 Haziran 2024 07:38
BAŞKAN AKARKEN;  ‘‘EKONOMİ ÇÖKÜYOR, ALIM GÜCÜ ERİYOR!’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mayıs ayı enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte yeni zamlar belli oldu. 2024 Mayıs ayı enflasyonu %3,37 olarak açıklanırken yıllık enflasyon %75,45 ve Ocak-Mayıs 5 aylık enflasyon %22,72 olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemindeki enflasyon oranları, bu yılki rakamlara göre oldukça düşük kaldığını belirten Sahim-SEN Başkanı Özlem Akarken, ‘‘Sendikalar, toplu sözleşme görüşmelerinde rakamsal verileri iletmede yetersiz kalmakta. Bugün geldiğimiz durumda, yetkiyi elinde bulunduranlar siyaset üstü sendikacılığı gerçekleştirememekte ve doğruları çarpıtanlar yüzünden her geçen ülkemiz daha fazla fakirleşiyor.’’ dedi.

 

Şu anda uygulanan sıkı para politikaları ve faiz artışları; enflasyonu azaltma amacı taşısa da, üretim ve yatırım alanlarında olumsuz etkiler yaratmakta ve gelir dağılımını da adaletsiz hale getirmekte. Hekim maaşları üzerinden meslek grupları kıyaslama yapılan  bir siyaset anlayışını kabul etmemiz mümkün değildir. Eğitime öğretime saygının   liyakatın olmasınısöyleyen Sahim-Sen Başkanı Özlem Akarken, ‘‘Eğitime verilen değer her geçen gün azalmakta, yeni eğitim politikaları ile geleceğimiz karanlığa sürüklenmekte. Çalışma koşulları her gün daha da zorlaşmakta, memur emeklileri ise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor ve geçinmekte zorlanıyorlar’’ dedi.

Sıkılaştırma Politikaları Çözüm Değil, Sorun!

Enflasyonun somut gerçekleri, sıkı para politikalarının enflasyonu düşürmediğini, alım gücünü zayıflattığını ve geçim zorluklarını artırdığını göstermekte. Adil ve doğru sonuçlara ulaşmak için siyasetin ve karar vericilerin, enflasyonun sebebini emekçiler ve emekliler gibi göstermekten vazgeçmesi gerekmekte. Dünya Enflasyon Ligi’nde üçüncü sıradaki yerimizi istikrarlı bir şekilde korumaktayız. Mevcut sıkılaştırma politikaları ve faiz artırımlarının enflasyonu düşürmeyi amaçladığını, ancak bu politikaların üretim ve yatırımı olumsuz etkilediğini, gelir dağılımını bozduğunu ve adaletsizliği derinleştirdiğini vurgulayan Akarken, “Sıkılaştırma politikaları, alım gücünü eritiyor ve geçim sıkıntısını büyütüyor. Ekonominin düzelmesi için üretime ve yatırıma öncelik verilmesi gerekmektedir.” dedi.

Emekliler Yok Olmaya Terk Edildi!

Yeni ekonomi yönetiminin bir yılı neredeyse dolmak üzere ve ülkemiz enflasyonda kıyaslama olacak belki ama  Venezuela’dan bile kötü duruma çekilmekte. Düşük emekli maaşlarımızın iki nedeni var; emekli maaşı hesaplama sisteminin 2000 ve 2008’de değiştirilmesi ve TÜİK’in enflasyon verilerini açıklama şekli etkilemekte. Katsayılarda düzenleme yapılmaması ve emekliliğe yansıyan maaş sisteminin oluşturulmaması da bu duruma katkı sağlamakta olduğunu belirten Akarken, ‘‘Örneğin, emekli maaşı Temmuz’da ENAG’a göre %40 civarında artmalı. Her dönem enflasyon kayıplarının etkilerini halkımız yaşamakta ve yaşamaya devam etmekte. Seyyanen zamların emeklilere verilmemesi ve istenmemesi büyük bir eksikliğe yol açmakta. Halkımız, katsayı düzenlemeleri ile emekliliğe yansıyan değişiklikler ve her zaman söylediğimiz gibi vergide adalet bekliyor.’’ dedi.

 

Kamu Çalışanları Görmezden Geliniyor, Sağlık Çalışanları Haklarını Savunuyor!

Kamu çalışanlarının maaşlarının enflasyona ayak uydurmakta yetersiz kaldığını ve tasarruf düzenlemeleri ile bu durumun daha da kötüleştiğini belirten Akarken, “Kamu çalışanlarının ekonomik durumlarının iyileştirilmesi için ek zam ve refah payı şarttır. Kamu çalışanları, bu ülkenin bel kemiğidir. Onların haklarını korumak ve refah seviyelerini yükseltmek için mücadelemizi sürdüreceğiz.” dedi ve sözlerine devam eden Akarken, ‘‘Sağlık kurumlarında çalışanların tek kalem maaş talepleri karşılanmalı, giyim yardımı, yemek bedeli indirimli ulaşım kartı ve nöbet ücreti gibi ödemeler günümüz koşullarına uygun makul seviyelere gelmesi talep edilmekte. Amacımız, “Yaşamak ve yaşatmak” idealimizi hayata geçirmek. Taleplerimizde, mücadelemizde her zaman Atatürk ilke ve inkılaplarının izinde, T.C. Anayasası ve yargı kararlarının uygulanması ve hak, hukuk, adaletin sağlanması için çabalamaktayız.’’ dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
error: Content is protected !!