ABD Başkanı Joe Biden, Brüksel’de, Avrupalı müttefiklerini Rusya’ya karşı daha fazla ekonomik eylem için bir araya getirmeye çalıştığı üç zirve ile meşguldü, ancak gözlemciler, daha keskin bir tırmanışın yalnızca Avrupa Birliği’ni daha fakir ve daha zayıf hale getireceğine inanıyor.
Öğleden sonra erken saatlerde sona eren bir NATO acil durum zirvesinde, ittifak liderleri Rusya-Ukrayna çatışmasının ortasında doğu kanadını güçlendirme konusunda anlaştılar.
Toplantıdan sonra yayınlanan ortak bildiride, müttefiklerin Rusya’nın eylemlerine karşı “birleşmiş ve kararlı” oldukları, “hükümete ve Ukrayna halkına yardım ettiği ve tüm müttefiklerin güvenliğini koruduğu” belirtildi.
Ayrıca Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya’da dört savaş grubu daha kurmaya karar verdiler.
NATO, Ukrayna’ya, ülkede kimyasal ve nükleer silahların potansiyel kullanımına karşı koruyucu ekipmanın yanı sıra ek siber güvenlik yardımı da dahil olmak üzere ek destek sağlayacaktır.
Rusya, ABD’yi Ukrayna’daki biyolojik silah programlarında işbirliği yapmakla suçlarken, ABD’nin Rusya’nın bu tür silahları potansiyel kullanımı için olası bir bahane olarak hizmet edebilecek dezenformasyon olarak adlandırdığı iddiaları.
NATO zirvesinden kısa bir süre sonra Biden, bu yılki başkanı Almanya tarafından çağrılan bir G7 liderleri toplantısına katıldı. ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Kanada, İtalya ve Japonya liderlerinin bazı yaptırım mekanizmalarını açıklamaları bekleniyordu.
Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, 27 AB üye ülkesinin liderlerine yaptığı davette, Paris yakınlarındaki Versailles’deki son toplantısında, Rus gaz, petrol ve kömür ithalatına olan bağımlılıklarını mümkün olan en kısa sürede sona erdirmeyi kabul ettiklerini belirtti.
ABD ve Birleşik Krallık, Rus enerjisini aşamalı olarak durdurma planını açıklarken, AB üye ülkeleri, Rus enerjisine yönelik bir yasağın ekonomilerine büyük zarar vereceğinden korktukları için yaklaşımlarında keskin bir şekilde bölünmüş durumdalar.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rus enerjisinin derhal yasaklanmasının Almanya’da ve Avrupa’da bir durgunluğu tetikleyeceğini söyledi.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte, ABD’nin Rusya gazına olan bağımlılığını azaltmak için Avrupa’ya sıvılaştırılmış doğal gaz arzını artırmaya çalıştığını söyledi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Perşembe günü Biden ile görüşmeden önce Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Yarın, Başkan Biden ile önümüzdeki aylarda ABD’den Avrupa Birliği’ne LNG teslimatlarına nasıl öncelik verileceğini tartışacağım.” dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, NATO zirvesinde sanal olarak konuştu ve AB zirvesinde de aynı şeyi yapması bekleniyordu.
İngiliz uluslararası ilişkiler analisti Tom Fowdy, “Ukrayna’daki kriz, durumu kıta üzerindeki etkisini artırmak için bir araç olarak kullanan ABD için Avrupa’nın stratejik özerkliğinin önemli ölçüde aşınmasına neden oldu” dedi. Almanya’nın Angela Merkel’in dengeli dış politika mirasını neredeyse tamamen terk ettiğini görüyoruz” dedi.
“Bu tepkilerin çoğu duruma kaçınılmaz olsa da, Avrupa’nın daha da fakirleşeceği ve zayıflayacağı oldukça açık.”
Cambridge Üniversitesi Siyaset ve Uluslararası Çalışmalar Bölümü eski kıdemli araştırmacılarından Martin Jacques, “Biden açıkça Avrupa ülkelerini Rusya’nın eylemlerine karşı seferber etmeye çok hevesli. Şimdiye kadar birçok ülkede büyük politika değişimlerinde çok başarılı oldu. Özellikle Almanya.”
Zirvelerin “artırılmış savunma harcamaları, Ukrayna’ya daha fazla askeri yardım ve Rusya’ya karşı daha fazla yaptırım ile bu çabadaki ABD-Avrupa ilişkilerini” güçlendirmeyi amaçladığını söyledi.
EKONOMİ
4 saat önceSPOR
7 saat önceTARIM VE HAYVANCILIK
7 saat önceGÜNDEM
15 saat önceBÖLGE
18 saat öncePOLİTİKA
20 saat önceTARIM VE HAYVANCILIK
20 saat önce