Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ile ülkemiz arasında imzalanan anlaşma neticesinde ilimizin de içerisinde bulunduğu Türkiye genelinde 6 ilde Tarım ve Orman Bakanlığımız Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nce Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) başlatılmıştır.
Bu kapsamda 2022 yılı faaliyetleri içerisinde göçer hayvan yetiştiricilerinin yaşam standartlarının yükseltilmesine yönelik olarak güneş enerjisi sistemlerini de içeren yaşam çadırı dağıtımı gerçekleştirilecek olup, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Vahit Kirişci’nin de katılımıyla onurlandırdığı tören düzenlendi.
Adana Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törene Vali Süleyman Elban, AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Doğru, Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin ile davetliler de katıldı.
Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) kapsamında yöresel ürün pazar yeri temel atma ve üreticilere makine ekipman dağıtım töreninde konuşma yapan Bakan Kirişci, Adana’nın da içinde yer aldığı Mersin, Osmaniye, Bartın, Kastamonu, Sinop, Kahramanmaraş ve Çankırı’da Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi’nin yürütüldüğünü söyledi.
Yaklaşık 25 milyon lira tutarında hibe şeklinde de nitelendirilebilecek desteklerinin söz konusu olduğunu belirten Kirişci, üreticiler için alet ve ekipmanın önemine değindi.
Dağıtılan ekipman sayesinde üreticilerin daha verimli, etkin, daha az enerji harcayarak üretim yapacaklarına inandığını anlatan Kirişci, şöyle devam etti:
“Burada çadırlar dağıtılacak, bu bizim göçerlerimizle ilgili. Biz onlara ne kadar destek versek azdır. Hepimizin kentte sefa sürdüğü bir zamanda onlar o hayvanlarıyla hemhal olup tabir yerindeyse dağ bayır dolaşanlardır. 45 metrekareden oluşan bu dağıtacağımız çadırlar 510 watt gücünde güneş enerjisi sistemi ve buzdolabını da içine alacak şekilde tabir yerindeyse kentteki konforun muadili olmasa da dağ başında o yaylada kendilerini rahat ettirecekleri bir ortam sağlanmış olacaktır. Toplam 197 olan bu çadırın inşallah dağıtımı gerçekleştirilecek. İlçelerimize göre de bu dağıtılmış olacak. Bu projenin de maliyetinin 10 milyon lira olduğunu belirtmek isterim.”
Tufanbeyli ilçesinde gerçekleştirilecekleri 13 milyon liralık yatırımdan da bahseden Kirişci, bundan 800’ü kadın 1500 kişinin yararlanacağını, tesisin yer tesliminin yapıldığını ve 450 gün sonra tamamlanacağını ifade etti.
Kirişci, Türkiye’nin tarımsal ihracat rakamlarına değinerek, “İhracatımızı 2021’de 25 milyar dolara, şimdi de 30 milyar dolarlara eriştirdik. 2023 hedefimiz de Allah izin verirse 35-36 milyar dolar olsun arzu ediyoruz.” dedi.
Bakan Kirişci, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıyla 6,2 milyon ton arpa ve buğday alındığı, 2022’deki tarımsal destek ödemelerinin de 40 milyar liraya yaklaştığını söyledi.
Üreticilere 2023’ün ilk 3 ayında ödenmesi planlanan mazot ve gübre desteklerinin öne çekildiğini hatırlatan Kirişci, Ziraat Bankası aracılığıyla üreticilere verilen kredinin de 100 bin liradan 200 bin liraya çıkarıldığını anımsattı.
Bakan Kirişci, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) e-Devlet Kapısı’ndan erişim imkanı sağlanmasına değinerek, “Dün itibarıyla e-Devlet üzerinden 517 bin Çiftçi Kayıt Sistemi belgesi alınmış. İl ve ilçe müdürlüklerine gitme zahmeti ve çevreye egzoz emisyonla verilen zararı bir kenara bırakırsak asgari 100 liralık bir harcamayı 517 bin ÇKS belgesiyle çarptığımızda, çiftçini cebinde kalan 52 milyon liralık para var.” diye konuştu.
Çiftçilerin işlemlerini kolaylaştırmak için “Tarım Cepte” uygulamasının geliştirileceğini ifade eden Kirişci, uygulamanın tanıtımının yılsonunda veya 2023’ün başında yapılacağını aktardı.
Kirişci, gençlerden çok şey beklediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Bizim yaşımızdaki insanlardan inovatif düşünce çıkmaz ama gençleri ‘TEKNOFEST Kuşağı’ olarak biliyoruz. Fakat kadın erkek fark etmez tarıma da ilgileri olsun istiyoruz. Bizim ülke olarak ortanca yaşımız 33,1. Biz de yaşlansak bile Avrupa’nın hala en genç nüfusuna sahip ülkesiyiz. Bu gençlerin, tarıma ve ormana ilgisini çekmek adına Tarım Orman Gençlik Konseyi kurduk. Bunun şu anda bütün çalışmaları tamamlanmış durumda. İnşallah resmiyet kazandığında da ayrıca tanıtımını yapacağız. Konseyin adı Tarım Orman Gençlik Konseyi çünkü inovatif düşünen ve bu sektöre enerji katacak olan gençlerdir.”
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nün bu yılki temasını “Türkiye Yüzyılı’na Nefes” olarak belirlediklerini anımsatarak, vatandaşları fidan dikme etkinliklerine davet etti.
Törende konuşma yapan Adana Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin de şunları söyledi;
Göçer Hayvan Yetiştiricilerine Yaşam Çadırı Dağıtımı
Çadırların alanı 45m2‘dir. Çadırlar, 510 watt gücünde güneş enerjisi sistemi ve buzdolabını da içermektedir. Toplam 197 adet yaşam çadırı dağıtımı gerçekleştirilecektir. Proje maliyeti 10.101.000 TL’dir (çadır, Güneş Enerjisi ve Buzdolabı). Çadır Yerinin hazırlanması, nakliye ve buzdolabı alımı göçer aileler tarafından ayni olarak karşılanacaktır.
Tufanbeyli Yöresel ürünler Pazar Yeri Yapımı Temel Atma Töreni
Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında 2022 yılı faaliyetleri içerisinde yer alan “Tufanbeyli Yöresel Ürün Pazar Yeri” yapımı gerçekleştirilecektir.
Tufanbeyli ilçesinde gerçekleştirilecek yatırımın toplam maliyeti 694.544.-$’dır.
Tufanbeyli ilçesi ve çevresinden yaklaşık 1500 yararlanıcıya (800 kadın) hizmet verecektir.
Hayvan Yetiştiricilerine Kırkım Makinesi Dağıtımı
Bakanlığımız tarafından yürütülen “Hayvancılığı Geliştirme Projesi” kapsamında küçükbaş hayvan yetiştiricilerine toplam 150 adet kırkım makinesi dağıtımı gerçekleştirilecektir. Adana ilimize bağlı 14 ilçede dağıtımı gerçekleştirilecek kırkım makinelerinin toplam bütçesi 200.000 TL’dir. Bu bütçenin 150.000 TL’si bakanlığımız bütçesinden 50.000 TL’si ise yararlanıcı katkısı olarak karşılanacaktır.
Göçer Hayvan Yetiştiricilerine Güneş Enerjisi Paneli Dağıtımı
Bakanlığımız tarafından yürütülen “Hayvancılığı Geliştirme Projesi” kapsamında göçer küçükbaş hayvan yetiştiricilerine toplam 43 adet güneş enerjisinden elektrik üreten sistemlerin dağıtımı gerçekleştirilecektir. Feke ilçesi Oruçlu mahallesinde dağıtımı gerçekleştirilecek güneş enerjisinden elektrik üreten sistemlerin toplam bütçesi 800.000 TL’dir. Bu bütçenin 600.000 TL’si bakanlığımız bütçesinden 200.000 TL’si ise yararlanıcı katkısı olarak karşılanacaktır.
Güneş enerjisinden elektrik üreten sistemler buzdolabı çalıştırabilecek kapasiteye sahip olacaktır.
Hayvan Yetiştiricilerine Süt Sağım Makinesi Dağıtımı
Bakanlığımız tarafından yürütülen “Hayvancılığı Geliştirme Projesi” kapsamında hayvan yetiştiricilerine toplam 54 adet süt sağım makinesi dağıtımı gerçekleştirilecektir. Adana ilimize bağlı 12 ilçede dağıtımı gerçekleştirilecek süt sağım makinelerinin toplam bütçesi 300.000 TL’dir. Bu bütçenin 225.000 TL’si bakanlığımız bütçesinden 75.000 TL’si ise yararlanıcı katkısı olarak karşılanacaktır.
Organik Arı Kovanı Dağımı
Bakanlığımız tarafından yürütülen “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” kapsamında arı yetiştiricilerine toplam 150 adet organik arı kovanı dağıtımı gerçekleştirilecektir.
Aladağ ilçesinde her birine 10 adet olam üzere toplam 15 arı yetiştiricimize dağıtılacak organik arı kovanının toplam bütçesi 66.750 TL’dir. Arı yetiştiricilerine organik arı kovanları %100 hibe olarak verilecektir.
Akülü Sırt Pompası Dağıtımı
Adana ili Turunçgil Alanlarında Akdeniz Meyvesineğine Karşı Biyoteknik Ve Zehirli Yem-Kısmi Dal İlaçlama Uygulamaları Projesi kapsamında %75 hibe desteği ile akülü sırt pompası dağıtımı gerçekleştirilecektir. Adana ilimize bağlı 10 ilçede 184 üreticiye dağıtımı gerçekleştirilecek akülü sırt pompasının toplam bütçesi 200.000 TL’dir. Bu bütçenin 150.000 TL’si bakanlığımız bütçesinden 50.000 TL’si ise yararlanıcı katkısı olarak karşılanacaktır.
Arı Hastalıklarına Karşı İlaç Dağıtımı (ENERJİSA Desteğiyle Uygulanan Proje Kapsamında)
Arı ölümlerine karşı Kışlatma sonrası İlkbahar döneminde arı biti (Varroa) ile mücadele kapsamında tüm arıcılarımızın faydalanması için Varroa İlacı dağıtılacaktır.
Yaklaşık 3.000 arıcımıza 60.460 kovan için ilaç dağıtımı gerçekleştirilecektir. Proje bütçesi 200 bin TL’dir.
Tekin konuşmasının sonunda ‘Toplam 778 adet makine ekipman, 60.460 adet Varroa İlacı 3.643 üreticiye dağıtımı gerçekleştirilecektir. Projelerimizin toplam bütçesi 24 milyon 800 bin TL’dir’ dedi.
Konuşmaların ardından ekipmanlar ile tarımsal ilaçlar Bakan Kirişci tarafından üreticilere takdim edildi.
GÜNDEM
7 saat önceEKONOMİ
7 saat önceBÖLGE
1 gün öncePOLİTİKA
1 gün önceMAGAZİN
1 gün önceGÜNDEM
1 gün öncePOLİTİKA
1 gün önce