Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya ve İsveç’in terör örgütü PKK ve YPG’ye yaptığı yardımları hatırlatarak, bu iki ülkenin üyelik başvurusuna soğuk baktıklarını söyledi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine olumlu bakmadığını açıklaması dünya gündemine oturdu. Her iki ülkenin de terör örgütü PKK’ya verdiği desteğe işaret ederek, adeta terör örgütü misafirhanesine dönen ülkelerin İttifak’a katılmasına karşıyız açıklaması yapmıştı.
Cezayir Cumhurbaşkanı ile yaptığı basın toplantısında yine bu konu üzerine Bir gazetecinin “Finlandiya ve İsveç’in Nato ya katılmaları konusunu sorması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan şu cevabı verdi: “Her iki ülke ile ilgili de gerçi bu aralar Dışişleri Bakanları arasında bazı görüşmeler yapıldı. Fakat çok açık, net, samimi bir şeyi benim söylemem lazım. Bakın her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık, net bir tavrı söz konusu değil. Kaldı ki bu süreç içerisinde bu terör örgütlerine karşı kalkıp ‘Biz karşıyız’ deseler bile ki tam aksini, teslim etmeleri gereken bazı teröristlerle ilgili teslim etmeyeceklerine dair açıklamaları var. Velev ki teslim edeceklerini dahi söyleseler biz şuna inanırız, bir delikten iki kez Müslüman sokulmaz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Daha önce biliyorsunuz Yunanistan NATO’dan çıkmıştı. O dönemin yönetimi tekrar Yunanistan’ın NATO’ya girmesini sağladı. Şimdi ekranları başında bizi izleyen milletime sesleniyorum. Peki, NATO’nun en önde gelen ülkeleri Yunanistan’a her türlü desteği veriyor mu, veriyor. Yunanistan’da üsler kuruyorlar mı, kuruyorlar. Biz bunlara nasıl inanacağız? İsveç terör örgütlerinin zaten kuluçka merkezi, parlamentolarında teröristleri getirip orada bunları konuşturtuyorlar, özel davetler çıkartıyorlar. Hatta PKK yanlısı teröristler var parlamentolarında. Biz bunların neyine güveneceğiz? Pazartesi günü Türkiye’ye geleceklermiş. Bizi ikna etmeye mi gelecekler, kusura bakmasınlar, yorulmasınlar. Her şeyden önce Türkiye’ye yaptırım uygulayanların bu süreç içerisinde bir güvenlik örgütü olan NATO’ya girmelerine biz ‘evet’ demeyiz. Çünkü NATO o zaman bir güvenlik örgütü olmaktan çıkar, teröristlerin âdeta temsilcilerinin yoğunlaştığı bir yer hâline gelir. Buna ‘evet’ demek mümkün değil ve bir sokulduğumuz yerden bir daha sokulamayız. Kusura bakmasınlar.”
EKONOMİ
1 saat önceGÜNDEM
3 saat önceDÜNYA
3 saat önceGÜNDEM
2 gün önceGENEL
2 gün önceBÖLGE
4 gün önceTARIM VE HAYVANCILIK
4 gün önce