Trabzonda 2014 yılından beri musallat olduğu fındık dallarına zarar veren böcek türü, son günlerde ise Akçaabat ,Maçka ve Ortahisar ilçelerine yakın olan Mağmat boğazı ve esiroğlu mahallesi mevkiinde bazı fındık bahçelerinin yanı sıra tarım arazilerinde görülmeye başlandı.
Hızla etrafa yayılan ve başlatılan biyolojik mücadelenin sürdüğü böcek türü, kök kısmını yakın noktalardan oyuklar açıp larvalarını bıraktığı fındık dallarının kısa sürede kurumasına yol açıyor. 2 bin dekardan fazla alanı tehdit eden ‘Drakula’ böceğinin fındık bahçelerine zarar vermemesi için alanda bakım kontrol ve söküm işlemleri yapılmaya devam ederken böceğin tespit edildiği fındık bahçelerinde önce söküm sonrada yayılma riskini ortadan aldırmak için yakılma işlemi yapılıyor
Tespit edilen ve karantina altına alınan alanlar için nasıl bir uygulama yapıldığını ve sonuçları konusunda fikirlerine başvurduğumuz yetkililer ise ” tespit edilen ve sökülen bahçelerin bulunduğu alanlar karantina altına alınmakta ve 5 yıl karantina kurallarını harfiyen tatbik etmeli derken şu anda da daha önce karantina ya alınmış bahçelerin olduğunu söylediler.”
“Şu an karantinada olan ve bu senede karantinaya alıncak bölgelerde 5 yıl karantinanın gerekleri uygulanacak. Ürünler sökülecek ve orada bir daha dikim yapılmayacak. 5 yıl sonra dikimlere başlanacak ve 5 yıl da fındığın gelişmesi mahsul verecek boyuta ulaşması beklenecek. Çiftçinin burada 10 yıllık bir kaybı var.
Çiftçilerin kesinlikle desteklenmesi gerekiyor. 10 yıllık bir süreç söz konusu, çiftçi 10 yıl bahçeden uzak kalırsa hem maddi olarak etkilenecek hem de bahçeden kopmuş olacak dediler.
BÖLGE
Az önceSPOR
12 saat önceGÜNDEM
17 saat önceDÜNYA
21 saat önceGÜNDEM
1 gün öncePOLİTİKA
1 gün önceDÜNYA
2 gün önce