Emeklilikte Yaşa Takılanlara ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.
9 Eylül 1999’dan öncesi sigortalı olanların, prim gün sayısını ve yılını dolduranların emekli olabilmelerinin önünü açan yasa teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu´nda kabul edildi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Kürşad Arat, EYT düzenlemesine ilişkin komisyona bilgi verdi ve milletvekillerinin sorularını yanıtladı.EYT’lilerin hangi şartları sağlaması gerektiğini de anlatan Arat, “EYT’lileri tanımlamak gerekir; biz de hesaplamalarımızı yaparken bir tanımlama üzerinden ve esasen platformların da kendini adlandırdığı isim üzerinden giderek bakıyoruz. EYT olarak baktığımızda şu şartların olması gerekiyor; 8 Eylül 1999’dan önce sigortalılık başlangıcı olması lazım. İki, prim gününü doldurmuş olması gerekiyor. Üç, sigortalılık süresini doldurmuş olması lazım” diye konuştu.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak ise yaptığı açıklamada ” Yasa komisyona Prim şartlı olarak görüşülmeye getirildi. Federasyon olarak komisyondan talebimiz, 99 öncesi haklarımızın tastamam verilmesi ve insanca yaşanabilir maaşlara sahip olmaktır.
Yasa prim şartlı olarak çıkarsa EYT li bunun hesabını soracaktır.” dedi
Komisyona gelen ve Cumhur İttifakı milletvekillerinin imzasını taşıyan teklif, 4 maddeden oluşuyor.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen geçici maddeyle, ilgili kanunlara göre, teklifin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlardan yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanacak.
Bu hüküm esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.
İlk kez yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 10 gün içinde en son çalışılan özel sektör iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanacak.
Sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi indiriminden yararlanılan sigortalının işten ayrılması halinde bu indirimden tekrar yararlanılamayacak.
Kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçiler, il özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketlerde işçi statüsüne geçirilenlerin; emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde, çalıştırıldıkları kamu kurum ve kuruluşları veya şirketlerce iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu tutan düzenlemeler yürürlükten kaldırılacak.
Teklif tartışmaların ardından komisyondan geçti Düzenleme gelecek hafta Genel Kurul gündemine gelecek. Başvurular, kanun Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra başlayacak.
DÜNYA
12 saat önceGENEL
14 saat öncePOLİTİKA
15 saat önceDÜNYA
15 saat önceEKONOMİ
1 gün önceAKTÜEL
1 gün önceSAĞLIK
1 gün önce