Bölgemizde yaşanan zirai don sonrası üreticilerin hasar tespit çalışmaları devam ederken bakım ve gübreleme dönemini atlamamaları gerektiği açıklandı
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Nisan’ın ikinci haftasında düşük sıcaklıklar nedeniyle yüksek ve orta rakımlı fındık alanlarında don zararı oluştuğunu açıkladı. Bölgemizin ekonomik değeri yüksek ürünü fındığın fenolojik evrelerine bağlı olarak -2 ile -16 °C arası değişen kritik sıcaklıklarda zarar gördüğünü belirten Sağlam, hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü ve üreticilere “bakım ve gübreleme” uyarısında bulundu.
Fındık bitkisinin dinlenme döneminde gövdesi -25 °C’ye dayanabiliyor; çiçeklenme öncesi anterler -8 °C, fenerlenme döneminde ise -4 °C’de zarar görmeye başlıyor.
Dişi çiçekler (“karanfil”) -8 °C’den itibaren hasar alıyor, -16 °C’de tamamen ölüyor.
İlkbahar geç donlarında tomurcuklar kabardığında sadece -2 °C’de bile zarar oluşabiliyor.
Bu don eşikleri, erken uyanma ve iklim değişikliklerinin tetiklediği hassasiyeti artırıyor.
Gübreleme:
Kışlık ve yazlık gübreleme analiz sonuçlarına göre planlanmalı.
Azotlu gübre, yılın iki kritik döneminde (sürgün büyümesi öncesi ve tomurcuk uyanırken & Mayıs sonu) dal iz düşümüne şerit halinde serpilip toprağa karıştırılmalı.
Budama ve Sürgün Kontrolü:
Don hasarlı dalların temizlenmesi, sağlıklı sürgün gelişimini destekler.
Hastalık ve Zararlı Mücadelesi:
Zayıf bitkilerde çiçek ve tomurcuk dökülmesini engellemek için düzenli ilaçlama şart.
Toprak ve Yaprak Analizleri:
Eksik mikroelementler tespit edilip, topraktan ve yapraktan uygulanmalı. Fosforlu ve potaslı gübreleme, çiftlik gübresi ve kireçleme; hasat sonrası Kasım–Şubat arasında yapılmalı.
Eğimli arazilerde kökler aşağı yönlü 2–3 m, yukarı 1–2 m uzanır.
Gübreleme, her iki durumda da bitkinin taç iz düşümüne zamanında ve tekniğine uygun yapılmalı.
Müdür Sağlam, “Don zararına uğrayan bahçelerde bakım ve gübrelemenin ihmal edilmemesi, verim kapasitesinin korunması açısından kritik” dedi. Üreticilerin bu dönemde gereken tüm işlemleri zamanında uygulayarak hem bu yılın hem de gelecek yılın ürün kalitesini güvence altına alması hedefleniyor.
BÖLGE
9 saat önceSAĞLIK
9 saat önceDÜNYA
22 saat önceBÖLGE
24 saat önceTARIM VE HAYVANCILIK
2 gün önceYAŞAM
3 gün önceGÜNDEM
3 gün önce