Kahverengi kokarca, son yıllarda fındık üretimi için büyük bir tehdit oluşturan istilacı bir tür olarak biliniyor. Bu zararlıya karşı mücadelede Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü önemli adımlar atıyor. Özellikle fındık başta olmak üzere elma, armut, turunçgil, şeftali, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi birçok ürüne zarar veren kahverengi kokarca, 2017 yılında ülkemizde ilk kez tespit edilmişti.
Ordu’da, kahverengi kokarca ile etkin mücadele için 10 ilçede feromon tuzakları kuruldu. Bu tuzaklar, zararlı böceklerin popülasyonunu izlemek ve kontrol altına almak için kullanılıyor. Özellikle fındık tarımı için büyük öneme sahip olan bu mücadelede, her yıl feromon tuzaklarıyla kahverengi kokarcanın haftalık takibi yapılıyor.
Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden konuyla ilgili yapılan açıklama ise şöyle ;
Ülkemizde varlığı ilk defa 2017 yılında tespit edilen Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) tahripkar ve istilacı bir türdür. Başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgil, şeftali, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi ürünlerde zarar yapan polifag bir zararlıdır. 2018 yılından itibaren her yıl feromon tuzaklar ile zararlının haftalık takibi yapılmaktadır.
Fındığın önemli zararlılarından olan ve ilimizin bazı bölgelerinde yoğun olarak görülen Kahverengi Kokarca’nın yayılışı, popülasyon yoğunluğu ve dağılımını belirlemek için, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde il genelinde 10 ilçemizde toplamda 30 noktada feromon tuzaklar asılmıştır. Tuzakların asıldığı Nisan ayından itibaren her hafta kontroller yapılarak zararlının yayılım alanı takip edilecektir.
Konu ile ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak için İl / İlçe müdürlüklerimizi ziyaret edebilirsiniz.” denildi
VİDEO GALERİ
13 saat önceBÖLGE
16 saat önceYAŞAM
17 saat önceDÜNYA
2 gün önceGENEL
2 gün öncePOLİTİKA
2 gün önceDÜNYA
2 gün önce