Türkiye’nin en fazla fındık üreten ili olan Ordu’da 2025 yılına ilişkin fındık rekolte çalışmaları tamamlandı. 1 Temmuz’da başlayan ve 400 farklı noktada yapılan ölçümler sonucunda ilin rekoltesi 64 bin 149 ton olarak belirlendi. Bu rakam, geçen yıl açıklanan 202 bin tonluk rekolteye göre yaklaşık yüzde 70’lik bir düşüşe işaret ediyor.
Fatsa Ziraat Odası tarafından yapılan açıklamada, bu yıl fındık üretiminde yaşanan sert düşüşün temel nedenlerinin başında don zararı ve kahverengi kokarca istilası geldiği belirtildi. Özellikle bazı bölgelerde ürün kaybının %100’e kadar ulaştığına dikkat çekildi. Açıklamada, “Randıman yok denecek kadar azdır” ifadesiyle üreticilerin yaşadığı sıkıntı gözler önüne serildi.
Açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) önemli görevler düştüğü vurgulandı. Fatsa Ziraat Odası, TMO’nun elinde bulunan 2024 yılı fındığını satışa sunmaması ve pazara ürün indirmemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca düşük rekolte, artan üretim maliyetleri ve randıman kaybı göz önüne alınarak üreticiyi koruyacak şekilde bir taban fiyat belirlenmesi gerektiği ifade edildi.
Özellikle mazot, gübre, ilaç ve işçilik maliyetlerindeki artışa dikkat çeken Ziraat Odası, “Üreticilerimizin zarar etmemesi ve üretime devam edebilmesi için, piyasada konuşulan ve olması gereken fındık fiyatının 300 TL’nin altında olması kabul edilemez” dedi.
Fatsa Ziraat Odası, üreticilere de önemli bir çağrıda bulundu: “Fındık fiyatının yükselmesi üreticinin elindedir. Üreticilerimiz fındıklarını pazara erken indirmemeli ve emanete bırakmamalıdır. Ürünlerine sahip çıkmaları gerekmektedir.”
Açıklamanın sonunda ise bölge halkına ve yetkililere seslenildi: “Fındık, bu bölgenin alın teri, geçim kaynağı ve geleceğidir. Tüm ilgili kurumları ve yetkilileri, üreticilerimizin yanında durmaya davet ediyoruz.” dediler
DÜNYA
1 saat öncePOLİTİKA
2 saat önceYAŞAM
1 gün önceDÜNYA
1 gün önceTARIM VE HAYVANCILIK
2 gün önceTARIM VE HAYVANCILIK
2 gün önceGÜNDEM
2 gün önce