DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 3409407-0.85267%
Trabzon
24°

AÇIK

12:55

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

FINDIKTA YÜKSEK RANDIMAN İÇİN YAPILMASI GEREKENLER …

FINDIKTA YÜKSEK RANDIMAN İÇİN YAPILMASI GEREKENLER …

ABONE OL
2 Haziran 2022 12:26
FINDIKTA YÜKSEK RANDIMAN İÇİN YAPILMASI GEREKENLER …
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Karadeniz Bölgesinin en önemli geçim ve ihraç  ürünlerinden olan fındık hasadına sayılı zaman kala Uzmanlar Fındıkta verim ve kaliteyi artırmak için haziran ve temmuz aylarında yapılacak bakımın son derece önemli olduğu belirttiler

fındıkta verim ve kaliteyi artırmak için haziran ve temmuz aylarında yapılacak bakımın son derece önemli olduğunu belirterek, “Üreticilerimizin bahçelerine yeterince bakım yaparak hasat dönemine hazırlıklı girmelerini bekliyoruz. Fındığın bakımı ne kadar iyi olursa randıman kalitesi de aynı orada iyi olur ” dediler

Uzmanlar fındık hasat dönemine 2 aydan daha az süre kaldığını belirtirken Fındık bahçelerinin bakım zamanının geldiğini dile getirdiler bu dönem yapılacak bakımın, ürünün kalitesine bire bir yansıyacağını söylerlerken bakımların ihmal edilmemesi gerektiğini söylediler.

Fındıkta verim ve kaliteyi artırmak için haziran ve temmuz aylarında yapılacak bakımın önemine dikkati çeken Uzmanlar “Üreticilerimizin bahçelerine yeterince bakım yaparak hasat dönemine hazırlıklı girmelerini bekliyoruz. Fındığın bakımı çok iyi olursa randıman kalitesi de aynı orada iyi olur. Bu da  üreticilerimizin daha fazla gelir elde etmelerini sağlar ” diye konuştu.

Haziran ayının gelmesi ile fındık bahçelerinde yapılması gerekenler ;Yazın başlangıcı sayılan bu ayda daneler gelişip çotanaklar dirilmeye başlamıştır.

Bahçede ısırgan, böğürtlen gibi yabancı otlara karşı herbisit (yabancı ot ilacı) uygulanması bu ay sonlarına doğru yapılır.

Fındık ocaklarındaki dip sürgünleri şayet sonbaharda temizlenmemişse bu ayda da temizlenebilir.

Fındık dallarında bitki öz suyunu emerek beslenen ve bitkinin zayıf düşmesine hatta kurumalara neden olan Fındık Kahverengi Koşnili’nin hareketli 1. dönem larvalarına karşı yapılan ilaçlı mücadele başarı sağlamaktadır.Haziran ayı sonlarına doğru (yumurtadan çıkışın tamamlanmasına yakın) ilaçlı mücadele yapılmalıdır.

Büyük yayılım göstererek üreticilerin de yoğun şikayetine neden olan bu zararlıyla ilaçlı mücadeleye başlamadan önce bahçeden tesadüfen alınan 10 ocaktan işaretlenen 3’er bulaşık sürgün yani toplam 30 sürgünün her birinde 5 canlı koşnil var ise ilaçlı mücadele yapılmalıdır.

Başarılı bir ilaçlama için tüm yaprak, dal ve sürgünlerin tamamen ilaçlanması gerekir.

Bu ayda ayrıca Dalkıran zararlısıyla da ilaçlı mücadele ya-pılır. Zararlıyla bulaşık bahçelerde haziran ayının ikinci yarı-sında bahçe gezilir dallarda galeri açmaya başlamış ergin dişi böceklerin çıkardığı taze odun talaşı görüldüğünde ilaçlamaya başlanmalı ilk ilaçlamadan 15-20 gün sonra ikinci ilaçlama yapılalı.

Temmuz ayında ise artık hasadın başladığı günler gelmiş ve son yapılması gerekenler ise şunlar;

Fındık içleri meyveyi doldurmuş, kabukları da iyice sertleşmiştir.

Yağışların az olduğu bazı yıllarda kuraklık baş gösterir. Fındık bahçelerinin bu olumsuz şarttan etkilenip, bitkinin su dengesinin bozulmasına dolayısıyla, meyve içinin iyi teşekkül etmemesi ile hasat önü dökümünün artmasına sebep vermemek için, imkanlar elverdiğince bahçeler sulanmalıdır.

Fındıkları toplanması yaklaşmıştır.Bahçelerde hasat önü temizliği evde, harmanda araç-gereç onarımları ve eksiklerin giderilmesi, harman yerinin hazırlanması gerekir.

Fındık kokarcası’nın yoğunluğu fazla ise ilaçlama yapılabilir. Bunun için nisan ayında belirtilen ilaçların her hangi biriyle (değişik olması tavsiye edilir) dekara 50 lt su akıtarak nimf ilaçlaması yapılır.

İleride uygun ve yeterli gübre kullanmak amacıyla analiz yaptırmak için yaprak örneği de bu ayın ikinci yarısı (hasattan 10-15 gün önce) alınmalıdır. Toprak örneği ise gübre verilmeden önce her zaman alınabilir.

Gübreleme yapmadan önce; bahçe toprağının ve/veya fındık yaprağının analizi yaptırılarak belirlene cins ve ihtiyaca göre gübre kullanılmalıdır.

Böylece boş yere gübre atılmamış ve toprağın yapısı bozulmamış olur.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
error: Content is protected !!