Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, elektrikli, bağlantılı ve otonom ticari araç üretiminde önümüzdeki 10 yılda Avrupa’da lider, dünyada ise ilk 5’te olmayı hedeflediklerini belirterek, “Geleceğin otomotiv sanayisinde elektrikli ve bağlantılı ticari araçların en büyük üretim merkezi Türkiye olacaktır. Türkiye’yi dünyanın önemli batarya üretim merkezlerinden biri yapmakta kararlıyız.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Ford Otosan Gelecek Vizyon Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Ford Otosan’ın 2020 Aralık ayında kamuoyuyla paylaştığı 2 milyar avroluk yatırımını anımsatarak, şunları söyledi:
KRİTİK ROL: Ford Otosan hali hazırda Türkiye’deki otomotiv üretiminin ve ihracatının yüzde 25’ini gerçekleştirerek 12 bin 500 insanımıza istihdam sağlıyor. Yüzde 70’i bulan yerlilik oranı, yüzde 90’a varan ihracat oranıyla firmamız ülkemizin kalkınmasında çok kritik rol oynuyor.
ÜRETİM KAPASİTESİ ARTACAK: Türkiye otomotiv sanayinin elektrikli ve bağlantılı araçlarla dönüşmesin sağlayacak bu yatırımla Ford Otosan araştırma-geliştirme, ihracat, üretim ve katma değer etkisi 10 yıla yayılacak büyük bir vizyon ortaya koymaktadır. Proje tamamlandığında Ford Otosan’ın 440 bin olan üretim kapasitesi 650 bine yükselecek, Kocaeli’nde üretilip Avrupa’ya ihraç edilen ticari araçlarla Türkiye’nin liderliği daha da perçinlenecek.
BATARYA ÜRETİMİ: Projenin devreye alınmasıyla Ford dışında Volkswagen firması için de bir tonluk ticari araç üretimi gerçekleştirilecek. Kurulacak tesiste sadece dizel ve benzinli araçlar değil, kullanımı giderek yaygınlaşan elektrikli araçlar ile batarya üretimi de yapılacak. Bu şekilde 130 bin adetlik bir batarya kapasitesi ülkemize kazandırılacak. Yatırım sayesinde geleceğin otomotiv sanayisinde elektrikli ve bağlantılı ticari araçların da en büyük üretim merkezi Türkiye olacak.
3 BİN KİŞİLİK DOĞRUDAN İSTİHDAM: Yatırımla bölgede ilave 3 bin kişilik doğrudan istihdam oluşacak, Ford Otosan’ın toplam istihdam sayısı böylece 15 bini aşacak. Bu yatırımın yan sanayiye ciddi katkılar yapmasını, burada ilave 15 bin kişilik dolaylı istihdam gerçekleştirmesini bekliyoruz.
AVRUPA PAZARI: Ford Otosan yeni yatırımlarıyla ihracatını yıllık 5,9 milyar dolardan 13 milyar dolara çıkartacak, şu an aramızda bulunan Ford Avrupa Başkanı Sayın Rowley bu tesiste üretilecek araçları Avrupa pazarında satmak üzere bizlere alım taahhüdü veriyor. Sahip olduğu ihracat kapasitesiyle bu yatırım cari dengemize de çok ciddi katkı sağlayacaktır.
AKILLI OTONOM ARAÇ TEKNOLOJİLERİ: Yakın bir gelecekte akıllı otonom araç teknolojilerini de hayatımızda yaygın şekilde kullanmaya başlayacağız. Bu değişim süreci onyıllardır kendi yerli otomobilini üretme hayali kuran ülkemiz için pek çok fırsatı ve tehdidi birlikte barındırıyor. Geleneksel motorlu araç teknolojilerinin baskın olduğu dönemlerde yeni bir marka ile sektöre girmek zorken, artık şartlar eşitlenmiş durumdadır. Bu durum mevcut otomotiv üreticilerini de geleceğin teknolojilerini içerin yeni yatırımlara zorlamaktadır.
TÜRKİYE’NİN OTOMOBİLİ PROJESİ: Ford Otosan’ın Kocaeli’ndeki yatırımı bu dönüşümün en güzel örneklerinden birini teşkil ediyor. Biz de bir taraftan bu yatırımları teşvik ederken, diğer taraftan da yerli markamızı geliştirerek ülkemizde rekabetçi bir iklim oluşturmak istiyoruz. Türkiye’nin önüne serilen tarihi fırsat penceresini kaçırmamak amacıyla başlattığımız Türkiye’nin Otomobili Projesi tüm hızıyla devam ediyor. İlk seri üretim araçları 2022 yılı sonunda banttan indirmeyi arzu ediyoruz.
AVRUPA’DA LİDER OLMAYI HEDEFLİYORUZ: Elektrikli, bağlantılı ve otonom ticari araç üretiminde önümüzdeki 10 yılda Avrupa’da lider, dünyada ise ilk 5’te olmayı hedefliyoruz. Bunun yanında ağırlık verdiğimiz bir diğer alan da batarya, modül, paket ve hücre yatırımlarıdır. Türkiye’yi dünyanın önemli batarya üretim merkezlerinden biri yapmakta kararlıyız.
BİLİM İNSANLARINA ÇAĞRI: Yatırımların yanı sıra bilim insanlarımızın Türkiye’deki faaliyetlerine de çok büyük önem veriyoruz. Uluslararası lider araştırmacılar programı ile tersine beyin göçünü destekliyoruz. Buradan bir kez daha yerli veya yabancı bilim insanlarını araştırmalarını Türkiye’de devam etmeye, açtığımız çağrılara başvurmaya, ülkemizin sunduğu fırsatlardan istifade etmeye davet ediyorum.
VARANK: “TÜRKİYE’NİN İKİNCİ ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETİM TESİSİ”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da konuşmasında, “Milli Teknoloji Hamlesi” vizyonu öncülüğünde, çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerini söyledi. Türk otomotiv sektörünün ilk şirketlerinden olan Ford Otosan’ın 62 yıl önce üretime başladığını anımsatan Bakan Varank, “Ford Otosan’ın Kocaeli’de gerçekleştirme kararı aldığı ‘Yeni Nesil Ticari Araç ve Batarya Üretimi’ yatırımı, TOGG’dan sonra ülkemizde kurulan ikinci elektrikli araç üretim tesisi olacak.” dedi.
“TEŞVİK VE DESTEKLERDEN FAYDALANMAYA DAVET”
Türkiye’nin nitelikli insan kaynağı, teknolojik yetkinlikleri, altyapı imkanları ve üretim kabiliyetleriyle otomotiv sektörünün geleceğine ev sahipliği yapacak bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Varank, “Ülkemizde faaliyet gösteren tüm otomotiv üreticilerini ve tüm global markaları yeni nesil mobilite araç yatırımlarını Türkiye’de yapmaya, sunduğumuz cazip teşvik ve desteklerden faydalanmaya davet ediyorum. Ülkemizin jeopolitik konumuyla üretim altyapısı, hem büyük pazarlara sizi yaklaştıracak hem de muazzam bir çalışma ortamını sizlere sunacak. Her zaman söylüyoruz, ‘Türkiye’ye yatırım yapan kazanır. Gelin buradaki fırsatları hep birlikte değerlendirelim.’ diyorum.” ifadelerini kullandı.
ALİ KOÇ: “EN BÜYÜK İSPAT”
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, “Pandeminin yarattığı belirsizlik ortamında ve herkesin yatırımdan uzak durduğu bir dönemde, tarihimizin en büyük otomotiv yatırımını yapıyor olmak topluluğumuzun ve ortağımızın ülkemize olan inancının en büyük ispatıdır. Bu yatırımla, Kocaeli Fabrikalarımız Türkiye’nin, bataryası dahil ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim tesisi haline gelecek.” dedi.
STUART ROWLEY: “GURUR DUYUYORUZ”
Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley da “Ford olarak, Koç Topluluğu ile ortak girişimimiz Ford Otosan ile bugüne kadar Türkiye’de başardıklarımızdan gurur duyuyoruz. Bundan sonrasında da bu başarılara yenisini eklemeye hazırız.” diye konuştu.
SATIN ALMA SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın huzurunda Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley ile Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, satın alma sözleşmesi imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a üretilecek elektrikli aracın maketi hediye edildi.
ÜRETİM KAPASİTESİ 650 BİN ADEDE ÇIKACAK
Ford Otosan’ın elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerini hayata geçirmek amacıyla duyurduğu otomotiv sanayisinin en büyük yatırımı kapsamında, Kocaeli Fabrikaları’ndaki çoğunluğu ihracata yönelik olan ticari araç üretim kapasitesi 650 bin adede çıkacak. Bunun yanı sıra 130 bin adetlik batarya montaj kapasitesine ulaşılacak.
KİMLER KATILDI?
Toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ve Ford Otosan Genel Müdür Baş Yardımcısı Dave Johnston da katıldı.
GÜNDEM
6 saat önceEKONOMİ
7 saat önceBÖLGE
1 gün öncePOLİTİKA
1 gün önceMAGAZİN
1 gün önceGÜNDEM
1 gün öncePOLİTİKA
1 gün önce