DOLAR 34,4676 0.32%
EURO 37,2859 0.45%
ALTIN 2.997,871,49
BITCOIN 23328710.49329%
Trabzon
15°

HAFİF YAĞMUR

15:54

İKİNDİYE KALAN SÜRE

İKİNCİ BİR “EYT”DALGASI GELİYOR

İKİNCİ BİR “EYT”DALGASI GELİYOR

ABONE OL
19 Ekim 2024 13:22
İKİNCİ BİR “EYT”DALGASI GELİYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

EYT düzenlemesinin ardından Bağ-Kur’lu küçük esnaf da prim gün sayısının SSK’lı çalışanla eşitlenmesini bekliyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, “İkinci bir EYT dalgası geliyor.dedi

SGK uzmanı İsa Karakaş katıldığı televizyon programında değerlendirmelerde bulunup düzenlemeyle ilgili tarih verdi. Merak edenler için detayları haberimizde derledik. İşte araştırılan ayrıntılar…

KADEMELİ EMEKLİLİK ÇIKACAK MI?
Sosyal Güvenlik Baş Uzmanı İsa Karakaş, TGRT Haber TV’de değerlendirmelerde bulundu. Kademeli emeklilik ne zaman çıkacak? sorusunun yanıtına yönelik şunları söyledi:

Eninde sonunda mutlaka yapılacak. Çünkü sosyal güvenlik bir zincirdir. Şimdi orada EYT ile birlikte halka öyle bir koptu ki 17 yıl 24 yıl kabul edilebilecek bir durum değil. Adil değil. Eninde sonunda bunun yumuşatılması gerekiyor ki insanların sisteme inancı olması gerekiyor. Yani ben erken emekliyi teşvik eden bir uzman değilim. Ama bunun yapılması gerekiyor. Emeklilikte kademe ile ilgili düzenlemenin eninde sonunda olacağına inanıyorum. Benim beklentim 2027 gibi bununla ilgili mutlaka bir düzenleme olacağı yönünde.”

EMEKLİLİK SİSTEMİ DEĞİŞİYOR MU?
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, “Hem prim miktarını esas alacak, hem yaşı esas alacak ve ödenen süreyi esas alacak şekilde daha adil, daha dengeli ve sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemini inşa etmemiz lazım. Tabi bakanlığımızın bu konuda çalışmaları vardır. Ama şu anda bir yasal düzenleme açısından elimizde böyle bir metin yok. Bunu ilerleyen zaman dilimi içerisinde daha geniş çerçevede çalışmak lazım.”

Hem prim miktarını esas alacak, hem yaşı esas alacak ve ödenen süreyi esas alacak şekilde daha adil, daha dengeli ve sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemini inşa etmemiz lazım. Dünyada 3-4 çalışana karşılık bir emeklinin, Türkiye’de ise 2 çalışana karşı bir emekli var.

Avrupa’nın çok gelişmiş ülkelerinde bizim ülkemizde olduğu gibi 40’lı, 45’li, 50’li yaşlarda bir emekliye rastlayamazsınız. Oradaki emeklilik yaşı 65’tir, 67’dir.” açıklamasında bulundu.

KADEMELİ EMEKLİLİK NEDİR?
Kademeli emeklilik, sigortalı çalışanların belirli bir yaşa ve prim gün sayısına ulaştıklarında kısmi olarak emekli olmalarını sağlayan bir sistemdir. Kademeli emeklilik şartları, sigortalılık türüne ve başlangıç tarihine göre değişmektedir.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
error: Content is protected !!