DOLAR 32,4911 -0.02%
EURO 34,7780 -0.62%
ALTIN 2.438,860,12
BITCOIN 2061298-0.89303%
Trabzon
18°

HAFİF YAĞMUR

21:32

YATSIYA KALAN SÜRE

ÜRETİCİ BU OYUNA GELMEYECEK

ÜRETİCİ BU OYUNA GELMEYECEK

ABONE OL
31 Mayıs 2021 16:01
ÜRETİCİ BU OYUNA GELMEYECEK
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi (INC) 2021 yılı için fındıkta 790 bin ton rekolte açıklarken TÜİK ise 700 ton rekolte beklentisi açıkladı.

Bu konu üzerine görüşlerine başvurduğumuz TZOB yönetim Kurulu Üyesi ve Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu Her yıl aynı senaryo önümüze geliyor INC henüz gerçek rekolte tahminleri için tarih gelmeden kendi içerisinde toplantı yaparak fındık rekoltesini uydurma şeklinde açıklamasına gerek yok eğer bekleseler bu konuda açıklama yapmaya tek yetkili kurum olan Tarım ve Orman Bakanlığı onlarında içinde olduğu bir komisyon ile haziran sonunda çotanak sayımı yapılarak rekolte tespit ediliyor şimdiden afaki ve gerçek dışı bir açıklama yapmak iyi niyetten yoksun ranta yönelik bir açıklama olarak görülmektedir .

Her yıl haziran sonunda çotanak sayımı şeklinde bizzat alanda bu çalışmalar yapılır ve Bakanlık tarafından açıklanır. Bu kararın altında bütün kuruluşların temsilcilerin imzası var.Bu günden gerçek dışı beyanlarla acele ederek rekolte beklentisini yüksek göstererek eldeki fındığın ve 2021 yılı fındığının fiyatını etkilemeye çalışıyorlar. Bunlar iyi niyetli girişimler değildir.Zaten zor bir süreçten geçen üreticimiz elindeki ürünü ucuza almak için yapılan bu oyunları üreticimiz görmekte ve bu oyuna gelmeyecektir. Fındıkta çiçek sayımı yasak olmasına rağmen sözüm ona bunlar çiçekte sayıyor yaprakta sayıyorlar.

Bu açıkca bir rant meselesidir, TUİK de her yıl tahmin yapıyor istatistiki olarak yapmaları gerektiği gerekiyormuş. Ama daha sonra revize ediyorlar. Çünkü rekolte ölüm değerleri bellidir ve bu sözle olacak bir şey değil yapılması gereken Doğru tahmin için çotanak sayımıdır ki bu bile zaman zaman ufak sapmalar olmakta bunun sebebi de dökülme , hastalık beklenmeyen doğa olaylarından dolayı olmaktadır.

Başkan Kozoğlu bu yıl fındığın diğer sezonların aksine daha da değerli olduğunu söylerken, Üreticimizin emeğini ve de ürününü “Hiç kimse elinden ucuza almanın hesabını yapmasın. Fındık üreticisi zaten zor günlerden geçiyor bir yandan salgın bir yandan gübre bir yandan ilaç fiatlarındaki artış yüzünden elinde kalacak olan para yıda türlü oyunlarla ve hilelerle eline geçmeden almanın hesabını lütfen yapmayın dedi
Başkan Hasan Kozoğlu son olarak üreticilere de bir çağrı yaparak dedikodulara ve yalan haberlere itibar etmeyin istediğiniz fiat oluşmadan fındığınızıda satmayın dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!