DOLAR 32,5030 -0.01%
EURO 34,8010 -0.52%
ALTIN 2.440,670,20
BITCOIN 2074413-1.22907%
Trabzon
16°

KAPALI

04:25

SABAHA KALAN SÜRE

AMAN DİKKAT ….

AMAN DİKKAT ….

ABONE OL
10 Şubat 2022 20:10
AMAN DİKKAT ….
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fındıkta Şubat Bakımı Nasıl Olmalı?

Fındıkta verimin artması ve kaliteli ürün elde etmenin yolu bahçelerde bakımın zamanında ve eksizksiz yapılmasından geçmekte

Bu konuda üreticileri bilgilendirmek adına Yetkililere Şubat ayında fındık üreticisinin yapması gerekenleri sorduk .

Yetkililerin yaptıkları açıklamada “Şubat ayında kozalak akarlarının oluşturduğu kozalakların (mantarlar) toplanıp bahçe içinde yığınlar halinde bırakıldığına da dikkat çekilerek, dalkıran zararına uğramış dalların en son bu ayın ilk yarısında yakılarak imha edildiği ifade ederlerken

Konu ile ilgili yaptıkları açıklamada şöyle denildi:

“Fındıklarda dişi çiçekler yani karanfiller iyice olgunlaşmıştır. Erkek çiçekler diğer adıyla püslerde fenerlenmeye yani çiçek tozlarını yaymaya başlamışlardır.

Özellikle yağış olmadığı halde hafif esen rüzgarlı günlerde fındık bahçeleri sapsarı bir tül gibi görünmeye başlar. Bu, sarı renkli çiçek tozlarını rüzgarlarla uçarak karanfillere ulaşması ve döllenmenin başlayacağının işaretidir.

Havalar bu ayda ne kadar güzel geçer, ne kadar çiçek tozu uçuşur ve karanfillere ulaşırsa ve döllenme ne kadar iyi olursa, o yıl üründe o kadar bol olabilecek demektir.

Elbet iyi ve bol ürün almak için döllenen karanfilleri de iyi beslemek gerekir. Bunun için yanmış çiftlik gübresi bu andan itibaren verilmelidir.”

Açıklamada ayrıca; fındık üreticisinin zarar yapmaya başlayan kozalak akarını ve kışı kozalak içinde geçiren filiz güvesini yok etmek için kozalakların elle toplanarak yakılmasının daha yararlı olacağını bilmesi gerektiğine de dikkat çekilerek, “İyi bir gübreleme; daha çok ürün, daha çok bol kazanç demektir. Kolladığımız çiftlik gübresi yanmamış ise bahçemizin gübreden yeterli faydayı görmediği gibi ısırgan, böğürtlen gibi yabancı otlarla bulaşabileceği unutulmamalıdır.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!