DOLAR 32,3815 -0.18%
EURO 34,7444 -0.02%
ALTIN 2.426,69-0,47
BITCOIN 2004244-3.23527%
Trabzon
19°

PARÇALI BULUTLU

20:05

AKŞAMA KALAN SÜRE

Big Dataya Hükmeden Bütün Dünyaya Hükmediyor

ABONE OL
1 Ocak 2024 20:31
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, nöropazarlamanın ‘zihinsel olarak satın almayı nasıl sağlarız’ı nörobilimsel olarak ölçmeye çalıştığını belirterek, “O nedenle zihinsel olarak satın almayı ölçebilme, nörobilim yardımıyla yapılıyor.” diye konuştu. Göz takip cihazı (Eye Tracking) ile yapılan çalışmalara da dikkat çeken Tarhan, “Kişilerin ilgi duyduğu şeye daha çok gözü odaklanıyor.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Nöropazarlamanın Yeni Perspektifi: Yapay Zeka, Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik’ konulu Uluslararası Nöropazarlama Sempozyumu, 13 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılış konuşması  Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan tarafından yapıldı.

Hiçbir bilgi tek başına yeterli olmuyor

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, nöropazarlama yüksek lisans programının 2014 yılında ilk kez Üsküdar Üniversitesinde başladığını hatırlatarak, dönemin YÖK Başkanının bu konuda literatürü araştırdığını ve böyle bir konunun ilk olduğunun farkına varılarak, desteklenip açıldığını söyledi.

Nörobilimle uğraşanların nöropazarlama konusuna mesafeli durduklarını da dile getiren Tarhan, “Biz bu iki disiplini birleştirdik. Dünyanın gidişi de şu anda multidisipliner çalışmalarda. Hiçbir bilgi tek başına yeterli olmuyor. Bütüncül yaklaşımlar ön planda.” dedi.

Tesla ‘her şey enerji’ derken haklıymış

Tarhan, dünyanın 2018 yılında dijital devrimin ilk dönüşümünü yaşadığını belirterek, “Daha önceleri dijital her şey derken, şimdi anlaşılıyor ki her şey dijital. Madde dediğiniz şey de dijital. Salınım ve titreşim her şey. Her şey bir enerji. Tesla ‘her şey enerji’ derken haklıymış. Onu red ettiler, güldüler ama haklıymış. Şu anda Kuantumdan sonra bu ortaya çıktı. Dijital formata çevrilen her şey de nakledilebiliyor.” diye konuştu.

3D yazıcılar, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve big data konularına da değinen Tarhan, endüstri 4.0 olarak tanımlanan dördüncü sanayi devrimine vurgu yaptı.

Endüstri 1.0’da makine devriminin olduğunu, güç ve paranın bu devrimi yapanların eline geçtiğini anlatan Tarhan, 1800’li yıllarda makine devrimine elektrik mühendisliğinin eklendiğini, her iki endüstriyi birleştirenin de Titanik gemisi olduğunu hatırlattı.

Bilginin önemi…

Daha sonra elektronik devrimin başladığını, otomasyonun ön plana çıktığını, Endüstri 3.0 ortaya çıktığını kaydeden Tarhan, “Bilginin önemi ortaya çıktı. Bilgi otoyolları ortaya çıktı. Daha sonra 21. Yüzyılda da Endüstri 4.0, big data ön plana çıktı. Big dataya hükmeden bütün dünyaya hükmediyor. Uçakların hareketliliğinden tutun da parasal hareketlilik, sosyal hareketlilik, ekonomik hareketlilik. Her hareketlilik artık dijital olarak kontrol ediliyor. Bu gittikçe daha da yaygınlaşacak.” diye konuştu.

Üniversitenin Bilim ve Fikir Festivali 2013 yılında yapay zeka konusunda yaptıklarını da hatırlatan Tarhan, lise öğrencileriyle gerçekleştirilen, teknoloji, bilim ve eğlencenin birleştirildiği festivalin devam ettiğini de dile getirdi.

Nöropazarlamada beynin karar verme bölgesinin önemi ortaya çıkıyor

Nöropazarlamanın da bu vizyonun bir parçası olduğunu anlatan Tarhan, nöropazarlamaya referans olmuş, 2 kola markasının araştırmasına atıfta bulunarak, deneklerin markalı şişeler ve markasız şişelerde kola içtiklerinde farklı sonuçların çıktığını anlattı.

Beynin markayı gördüğü zaman düşünerek karar verme bölgesinin aktif hale geldiğini kaydeden Tarhan, “Bunun üzerine nöropazarlamayla ilgili önemli bir kanıt ortaya çıkmış oluyor. Beynin ön bölgesi, karar verme bölgesi devreye giriyor. Kişiler düşünüyor, hazla hareket etmiyor. Hazzını kontrol etmiş oluyor. Frontal lobun, karar verme bölgesinin önemi ortaya çıkıyor.”

Fiziksel olarak bir malı satın almadan önce kişinin zihinsel olarak satın alması gerekiyor

Bugün de ‘insanların karar verme bölgesini nasıl etkileriz’ konusunun ele alınacağını söyleyen Tarhan, “Özellikle karar vericilerin, piyasada bu konuda reklam vericilerin büyük reklamlardan önce bu tarz projelerde fikir almaları her zaman onlar için çok etkili olacak. Kültürel boyutu çok fazla. Fiziksel olarak bir malı satın almadan önce kişinin zihinsel olarak satın alması gerekiyor.” dedi.

Tarhan, “Nöropazarlama zihinsel olarak satın almayı nasıl sağlarızı nörobilimsel olarak ölçmeye çalışıyor. O nedenle zihinsel olarak satın almayı ölçebilme, nörobilim yardımıyla yapılıyor.” diye konuştu.

Erkekler erotik, kadınlar romantik alanlara bakıyor

Göz takip cihazı (Eye Tracking) ile yapılan çalışmalara da dikkat çeken Tarhan, “Kişilerin ilgi duyduğu şeye daha çok gözü odaklanıyor. Erkekler erotik alanlara daha çok bakıyorlar. Kadınlar romantik alanlara bakıyor.” dedi.

Kadın beyni ve erkek beyninin ilgi alanlarına göre değişiklik gösterdiğini de söyleyen Tarhan, tahmini hareket etmek yerine bilgiyle hareket etmek gerektiğini dile getirdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!