DOLAR 34,4676 0.32%
EURO 37,2859 0.45%
ALTIN 2.997,871,49
BITCOIN 2341205-0.08568%
Trabzon
15°

HAFİF YAĞMUR

05:50

SABAHA KALAN SÜRE

İYİ BAKIM,FINDIKTA VERİM VE KALİTEYİ ARTTIYOR…

İYİ BAKIM,FINDIKTA VERİM VE KALİTEYİ ARTTIYOR…

ABONE OL
4 Ocak 2023 18:32
İYİ BAKIM,FINDIKTA VERİM VE KALİTEYİ ARTTIYOR…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Perşembe Ziraat Odası’nda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Fındığın hem ülke hem de bölge açısından son derece önemli bir tarım ürünü olduğunu vurgulayan Soydan, dünya fındık üretiminin yüzde 70’inin Türkiye’de gerçekleştirildiğini ve tarım ihracatının önemli kısmının fındıktan sağlandığını söyledi.

”Doğru bakımla az yerden çok fındık üretmek mümkün”

Fındıkta kış bakımının önemini vurgulayan Soydan, üreticilerin bu aylarda bahçelerine toprak analizine göre gübreleme, dip temizliği, kireçleme, dal budaması ve hastalıklara karşı ilaçlama yapması gerektiğini vurguladı.

Özellikle fındığın bahar ayına daha güçlü çıkması için kışlık bakımın önemli olduğuna işaret eden Soydan, zamanında ve tekniğine uygun şekilde yapılacak bakımın, fındığın verim ve kalitesini artırdığını söyledi.

FINDIKTA OCAK AYI BAKIMI 

Bu ayda, dişi çiçekler diğer adıyla karanfiller fındık dallarında kendilerini göstermeye başlarlar. Pulcuklarla örtülü bir tomurcuğun ucundan çıkan, çeşitlere göre kırmızı, bordo ve pembe renklerde değişen kıl gibi ince uzantıları olan bu dişi çiçekler, ileride birer fındık çotanağı olacaklardır.

Bol ürün alınmak isteniyorsa, bu karanfillerin sağlıklı olmaları ve soğuklardan etkilenmeden döllenmeleri gerekir. Bu bakımdan, kış aylarında veya sonrasında gelen geç ilkbahar donlarına karşı bu aylarda önlem alınmalıdır.

Bunun içinde, genellikle mart ayı sonlarına kadar, bahçe içinde kolay yanıcı, sis veya duman veren, çalı-çırpı veya diğer yanıcı materyal temin edilerek hakim rüzgarların geldiği yönlere yığılmalıdır. Bunlar don tehlikesi baş gösterdiğinde, gaz yağı gibi kolay yanıcı maddelerle tutuşturularak fındık bahçeleri dondan korunabilir.

Yine bu ayda tomurcuklar patlamadan önce Virgül koşnili ile ilaçlı mücadele yapılır.

Ayrıca, özellikle kumlu topraklarda görülen Dalkıran zararlısı ile kültürel mücadele için de bulaşık ve kurumuş dallar toplanarak yakılabilir. Bu işlem gelecek aylarda da sürdürülür.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
error: Content is protected !!