DOLAR 32,6134 -0.56%
EURO 35,0041 -0.72%
ALTIN 2.430,81-0,58
BITCOIN 2121760-1.63358%
Trabzon
24°

HAFİF YAĞMUR

17:10

İKİNDİYE KALAN SÜRE

KAHVERENGİ KOKARCAYA KARŞI TOPYEKÜN SAVAŞ BAŞLATILDI

KAHVERENGİ KOKARCAYA KARŞI TOPYEKÜN SAVAŞ BAŞLATILDI

ABONE OL
10 Haziran 2024 16:02
KAHVERENGİ KOKARCAYA KARŞI TOPYEKÜN SAVAŞ BAŞLATILDI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bölgemizde başta fındık olmak üzere tarım ürünlerine zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında Trabzon ve ilçeleri,Ordu ve İlçeleri,Giresun ve İlçeleri ,Artvin ve ilçeleri Sakarya,Düzce ve diğer fındık bölgelerinde yüzbinlerce  Trissolcus Japonicus (Samuray Arısı) doğaya salındı.

Türkiye’de ilk olarak 2017 yılında Artvin ilinde tespit edilmiş ve kısa sürede Doğu Karadeniz Bölgesine yayılmıştır. Bu zararlı, hızlı yayılma kapasitesi ve polifag yapısı nedeniyle 300’e yakın bitki türünde tahrip edici zararlar vermektedir.

AK Parti Ordu Milletvekili İbrahim Ufuk Kaynak, kahverengi kokarca ile mücadele için yapılan biyolojik çalışmanın güzel bir başlangıcı olduğuna dikkat çekerek, “Samuray arısının en önemli özelliklerinden bir tanesi üreyememesi. Böylece biz bu doğal dengeyi en güzel biçimde koruyacağız”

Giresun Valisi Mehmet Fatih  Serdengeçti, doğaya salınan Samuray arılarının zararlılarla biyolojik mücadelede büyük önem taşıdığını belirtti.Bu yöntemle kimyasal kullanımı azaltılarak daha sağlıklı ve sürdürülebilir tarım yapılabileceğini vurguladı.

Trabzon Tarım İl Müdürü İsa Kaplan; “Kahverengi kokarca ülkemizde ilk kez 2018 yılında tespit edilmiştir. Bakanlığımız bu noktada 2018 yılındaki ilk tespit ve yoğunluk belirleme çalışmalarından sonra hızlı bir tepki göstererek parazitoit üretme çalışmalarına başlamıştır. Yapılan çalışmalarda Trissolcus türleri biyolojik mücadelede önemli görülmüş ve bu türler arasında da Samuray arısı mücadelenin ANAHTARI olarak görülmüştür. Samuray arısı özetle kahverengi kokarcanın yumurta paketi içerisine kendi yumurtasını bırakmakta ve yumurtadan çıkan yavruları kahverengi kokarcanın larvalarıyla beslenerek o paketten kahverengi kokarcanın çıkmasını önlemektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
error: Content is protected !!