CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, tarım ürünlerine zarar veren kahverengi kokarca popülasyonuyla mücadelede ilaçlama yönteminin tek başına yeterli olmadığını, bu mücadelenin biyolojik yöntemlerle güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Çan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Karadeniz Bölgesi’nin, fındık başta olmak üzere tarım ürünlerine büyük zararlar veren kahverengi kokarca zararlısının tehdidi altında olduğunu belirtti.
Kahverengi kokarca popülasyonuyla mücadele konusunda dünya genelinde iki yöntem benimsendiğini ve birçok yerde uygulandığını ifade eden Çan, şunları kaydetti:
“Bu yöntemlerden biri kimyasal mücadele, yani ilaçlama. Ülkemizde 7 yıldır bu yöntem üzerine odaklanıldı. Ancak bu istilacı türün bugün ülkemizde ulaştığı popülasyonun büyüklüğü, tek başına ilaçlama yönteminin yetersiz olduğunu gösteriyor. Bunun mutlaka diğer yöntem olan biyolojik mücadeleyle de desteklenmesi gerekiyor. Bunun için kahverengi kokarca zararlısının yumurtalarını büyük oranda imha eden ve popülasyonunu sınırlayan bir arı türü olan samuray arısının bölgeye salınması gerekir. Ancak bunun da laboratuvar çalışmalarıyla yapılması gerekiyor.”
Çan, samuray arısı popülasyonu üzerinde çalışma yürütecek laboratuvarın daha yeni kurulduğunu, zararlı böcek istilasının 2017 yılında başlamasına rağmen bu istilaya karşı eylem planının ancak 2023 yılının sonunda hazırlandığını, altı yıl boyunca bir yol haritasının belirlenmediğini vurguladı.
SPOR
16 dakika önceBÖLGE
1 saat önceFOTO GALERİ
12 saat önceGÜNDEM
1 gün önceEKONOMİ
1 gün önceBÖLGE
2 gün öncePOLİTİKA
2 gün önce