Ortahisar, Mağmat Boğazı’nda güneş enerjisi santrali kuracak!
Ortahisar Belediye Meclisinin 07/09/2022 tarihli toplantısı Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç yönetiminde gerçekleştirildi.
Meclis toplantısında gündem dışı olarak gelen Mağmat Boğazı’nda belediyenin kendine ait olan arazide güneş enerjisi santralinin kurulması konusunda Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’e yetki verilmesiyle ilgili madde görüşülerek oybirliğiyle kabul edildi.
Projeyle ilgili meclis üyelerini aydınlatan Ortahisar Belediyesi Etüd Proje Müdürü Mustafa Karslı kurulacak güneş enerjisi santralinin yılda 4 milyon 250 bin kilowatt saat enerji üreteceğini söyledi. Belediyenin yıllık enerji tüketiminin 1 milyon 300 bin kilowatt saat olduğunu dile getiren Karslı şöyle konuştu: “Tüketimimizi mahsuplaşacağız, fazlasını da satacağız. Yaklaşık 3 milyon kilowatt saat miktarındakini satmış olacağız. Satış için iznimiz var. Mevzuat değişti, tükettiğimiz kadar satabiliyoruz.”
“OPSİYONEL YAKLAŞTIK”
Başkan Genç’in tükettiğimizin üç katı kadar üretim yapacağız, tüketim fazlası ne olacak sorusunu cevaplandıran Karslı şöyle konuştu: “Tükettiğimizin üç katı kadar görünüyor. Ama bizim her yıl parklarımız, projelerimiz artıyor. Aydınlatma giderlerimiz artıyor. Havuzumuz, akvaryumumuz var. Bunların enerji tüketimi artıyor. Dolayısıyla tüketimimiz her geçen gün arttığı için opsiyonel yaklaştık.”
“ENERJİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜNDÜK”
Güneş enerji santralinin kurulmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Genç, enerji maliyetlerinin artmasından dolayı böyle bir projeyi gündeme getirdiklerini belirterek şöyle konuştu: “Bu, enerji maliyetlerinin artışından kaynaklı bazı belediyelerimizin de uyguladığı bir proje… Tonya Belediyemiz başladı, baya bir verimli bir uygulama… Hem kendi enerjisini üretiyor, hem de gelir temin ediyor. Tonya Belediyemiz 6-7 yılda yaptığı masrafları da amorti edecek gibi. İlbank’ın da bu konuda hibeleri var, düşük faizli kredi de veriyor. Bizim de enerji maliyetlerimizi bu konuda düşünerek, gerek akvaryumun, gerek havuzumuzun, gerek binamızın, gerek sokak aydınlatmalarımızı hesap ederek böyle bir düşünce geliştirdik. Dolayısıyla kurumsal anlamda lehimize olan bir proje. Finansmanıyla ilgili İlbank’tan hibe desteği alacağız onu da konuştum. Bir kısmını da düşük faizli kredi alacağız.”
“72 MİLYON TL’YE MÂL OLUYOR”
Bir meclis üyesinin sorusu üzerine projenin bugünkü piyasa değerleriyle 72 milyon TL’ye mâl olacağını ifade eden Karslı şu ifadelere yer verdi: “Projemizin 7,2 yılda kendini amorti edeceğini düşünüyoruz. Böyle hesapladık. Belediyemizin kullandığı enerji anlamında bunu hesapladık. Ancak buna akvaryumumuz, havuzumuz dahil değil. Onları da eklediğimizde yaklaşık geri dönüşümü 3,5-4 yıla kadar düşüyor. Baya da fizibıl proje olmuş oluyor.”
“YERİNİ İLBANK TEKNİK HEYETİ BELİRLEDİ”
Projenin neden Mağmat Boğazı’na yapıldığıyla ilgili soruya cevap veren Karslı şöyle konuştu: “Mağmat’ta kendi arazimizde bunu yapacağız. Bu konuda İlbank teknik ekibi çalıştı. En verimli şekilde Mağmat’ta çalışacağı sonucu çıktı. Hem yapılabilirlik maliyeti anlamında, hem de enerjiye ihtiyaç anlamında orası yeterli oldu. Belediyemizin çatısı üretim kapasitesi açısından verimli bulunmadı.”
Bir meclis üyesinin Mağmat sisli olur, buraya kurulması mantıklı mı? sorusunu cevaplandıran Karslı, güneş enerjisi santralinin gün ışığına göre enerji ürettiğini havanın güneşli olmasının enerji üretimini çok fazla etkilemediğini belirtti.
Yapılan görüşmelerden sonra madde oybirliğiyle kabul edildi.
EKONOMİ
11 saat önceSPOR
14 saat önceTARIM VE HAYVANCILIK
14 saat önceGÜNDEM
22 saat önceBÖLGE
1 gün öncePOLİTİKA
1 gün önceTARIM VE HAYVANCILIK
1 gün önce