DOLAR 34,5346 -0.04%
EURO 36,2576 0.66%
ALTIN 3.003,95-0,03
BITCOIN 33905520.48591%
Trabzon

HAFİF YAĞMUR

06:26

SABAHA KALAN SÜRE

PAMUK ÜRETİCİSİ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

PAMUK ÜRETİCİSİ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

ABONE OL
27 Temmuz 2024 18:57
PAMUK ÜRETİCİSİ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“Beyaz Altın” olarak nitelendirilen pamuk üretiminde  mazot, gübre ve ilaç fiyatlarının yükselliğinin yanısıra kuraklık ve pamuğun eskisi kadar para etmemesinden yakınan üreticiler, masraflarını bile karşılayamadıklarını söyledi.

Pamuk fiyatlarının maliyetin altında olmasının yanı sıra; sulama sorunu ve aşırı sıcaklar nedeniyle verim düşüklüğü ile yüksek maliyet üreticiyi endişelendiriyor.

Söke Ziraat Odası Sarıkemer Delegesi ve Trakya Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Kovancı, Pamuk üreticisinin yaşadığı endişeyi dile getirdi. Kovancı, Temmuz ayında da pamuk fiyatlarında bir artışa gidilmemesinin üreticiyi endişelendirdiğini ifade etti.

28 TL’YE ÜRETİM, 24 TL’YE SATIŞ ÜRETİCİNİN SONUNU GETİRİR

Hemen her yıl bu aylarda pamuk fiyatlarında zirvenin görüldüğü belirten Kovancı, “Ancak bu sene fiyatlar zirve yapmadı ve şu anda mahlıç pamuk fiyatı 56 TL ile 57 TL arasında değişiyor. Bu fiyata kütlü olarak düşündüğümüzde üretici 23-24 TL arasında pamuğunu satacak. Ancak bu sene 1 kilogram pamuk üretmenin maliyeti tahmini olarak 27-28 TL civarında olacak, rakam daha yüksek olabilir. Bunun altında olmaz. Yani 28 TL’ye pamuk üretip 23-24 TL’ye satmak üreticinin sonu anlamına geliyor” dedi.

Üreticinin yalnızca fiyatlarla değil aynı zamanda yeterli su verilemediği için rekolte düşüklüğünün de yaşanma riski ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Muzaffer Kovancı “Prime esas üretim miktarı dekarda 500 kilogramdır. Bu sene 500 kilogram üretim yapabilecek olan üretici sayımızın çok az olacağını düşünüyorum. Rekolte düşüklüğü nedeniyle de 1 kilogram pamuk üretiminin maliyeti artacak” diye konuştu.

ÜRETİCİ KISKACA GİRDİ
Şimdi de ekstra bir maaliyet olarak sulama, gübre, mazot gibi temel girdilerdeki artışların üreticiyi zorlayacağına dikkat çeken Muzaffer Kovancı “Bu bakımdan üretici gerçekten üçlü kıskaca girmiş durumda. Temmuz ayında barajlardan su kesilecek. Ağustos ayındaki yüksek sıcaklıklar nedeniyle pamukta rekolte ve kalite düşebilir. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda hasat dönemi üretici için oldukça endişeli geçecek. Bu sene kazanamadım ama girdiğim kapıdan çıktım diye üretici Bayram yapacak. Zor bir süreçteyiz” sözlerini kaydetti.

Pamuk üreticisine şu anda kilogramda 160 kuruş prim desteğinde bulunduğuna dikkat çeken Muzaffer Kovancı “Üreticinin bu dar boğazdan kurtulabilmesi için prim miktarı 7 TL’nin altında olmamalıdır. 7 TL’lik fiyat bile üreticiyi kurtarmaz ama devletin içinde bulunduğu durumu düşünerek 7 TL prim açıklanmalıdır” dedi.

Kaynak;tarımdanhaber.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
error: Content is protected !!