Gürcistan üzerinden Türkiye’ye giren ve fındık bahçelerinde büyük tahribat yapan Kahverengi Kokarca, çay ve fındık gibi bölgemiz açısından en önemli üretim ve ticari emtialara büyük zararlar vermektedir.
Bu zararlıyla biyolojik ve kimyasal anlamda mücadele etmek üzere, Giresun Ticaret Borsası da bir takım çalışmalar ve anlaşmalar yaparak mücadeleye devam etmekte Yapılan açıklamada ; İlimizde ve Bölgemizde yoğun olarak yaşanması muhtemel “Fındık Kahverengi Kokarca Zararlısı” ile mücadele için daha önce İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ile 2020 Yılında yapmış olduğumuz işbirliğini bu sene de yenileyerek her ne kadar Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Kahverengi Kokarca zararlısının yoğunluğu en az il olan Giresun’da tehlikeyi önceden bertaraf etmek amacıyla çalışmalara hız verdik ve sahadaki mücadelenin en verimli şekilde yapılabilmesi adına feromon tuzak temini için İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ile protokolümüzü gerçekleştirdik.
Fındık Kahverengi Kokarcası’nın, Artvin ilinden giriş yaptığı 2017 Yılından bugüne kadar konuya olan hassasiyetimiz İl Müdürlüğümüz ile koordineli olarak devam etmektedir. Bu çerçevede hassasiyetleri için İl Tarım ve Orman İl Müdürümüz Sn. Dr. Muhammed ANGIN nezdinde Tarım Teşkilatlarımızın tüm çalışanlarına teşekkür ediyoruz. İnşallah, Giresun Kalite Fındığı bu zararlıdan koruyarak Fındığımızın bereketli bir şekilde uzun yıllar Türk Ekonomisine katkı sağlayarak sürdürülebilirliği için paydaş kurum ve kuruluşlarla çalışmaya devam ediyor olacağız denildi.
Kahverengi Kokarca sadece fındık ve çaya değil, öz suyu olan tüm bitkilere zarar vermektedir.
Sokucu emici ağız yapısına sahip olan Kahverengi Kokarca’nın erginleri ve nimfleri birçok meyve ve sebzede emgi yaparak zarar yapar. Meyvelerde başlangıçta küçük nekrotik alanlar oluşturur. Esas zararı meyvelerin olgunlaşması sırasında görülür. Özellikle elma, armut, şeftali ve nektarinde üretim dönemi boyunca yapmış olduğu zarar sonucu meyveler üzerinde kedi yüzüne benzer, meyvenin içine doğru genişleyen zedelenme-çürük benzeri doku kayıpları oluşur. Domates, biber, mısır ve soya fasülyesinde de benzer zarar şekilleri oluşur. Fındıkta ise boş, şekilsiz ve lekeli meyve oluşumuna neden olarak verim ve kalite kaybına sebep olur. Zararlı birçok konukçuda olgunlaşma öncesinde de beslenebildiği için meyveler geliştikçe zarar gören alanlar hasada yakın daha belirgin hale gelir.
Kahverengi kokarca zararlısının yayılımı bitkisel materyallerle, ulaşım araçlarıyla, ergin uçuşu yoluyla ve bulunduğu ülkelerden ithalat işlemleri sırasında gerçekleşir. Bu nedenle zararlının yayılım alanlarının belirlenmesi, iç karantina önlemlerine önem verilmesi öncelik taşımaktadır. Zararlı yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için kışlaklarda mücadelesi önemlidir. Bu nedenle ilkbaharda kışlaklardan çıkmadan önce yapılacak olan mekaniksel (kışlaklarda erginlerin toplanması ve imhası) ve kimyasal mücadele yıl içinde oluşabilecek popülasyonu düşürebilmektedir. Zararlının bulaşık olduğu tarımsal alanlarda kimyasal mücadele yapılabilir. Biyoteknik mücadelede ise feromon tuzaklardan yararlanılabilir.
Kimyasal Mücadele olarak, zararlı ile mücadelede kullanılacak olan ilaçlar, ilgili İl/İlçe Tarım Müdürlüklerinden reçete yazdırılarak yetkilendirilmiş olan bitki koruma satış bayilerinden alınmalıdır.
EKONOMİ
8 saat önceSPOR
11 saat önceTARIM VE HAYVANCILIK
11 saat önceGÜNDEM
19 saat önceBÖLGE
22 saat öncePOLİTİKA
24 saat önceTARIM VE HAYVANCILIK
1 gün önce