DOLAR 39,6688 0.01%
EURO 46,2320 0.14%
ALTIN 4.229,65-1,42
BITCOIN 41939261.8375%
Trabzon
23°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

SÜT ÜRETİCİLERİ “BORÇLANARAK AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYORUZ”

SÜT ÜRETİCİLERİ “BORÇLANARAK AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYORUZ”

ABONE OL
24 Haziran 2025 18:02
SÜT ÜRETİCİLERİ “BORÇLANARAK AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYORUZ”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

——————————————————————HaberinYıldızı———————————————————————

Türkiye’de çiğ süt üreticileri, hızla artan yem ve akaryakıt maliyetleri karşısında zor günler geçiriyor. Çiğ süt alım fiyatlarının uzun süredir sabit kalması ve bazı bölgelerde açıklanan tavsiye fiyatın dahi altında alım yapılması, üreticileri sektörden çekilme noktasına getirdi.

Çiğ süt fiyatları üreticiyi kurtarmıyor! Süt üreticisi zor durumda

Güncel üretim maliyetleri 20 TL’yi aştı

Üreticiler, süt üretimindeki temel kalemler olan yem, mazot, elektrik ve veteriner giderlerinin son aylarda ciddi şekilde arttığını, buna karşın çiğ süt fiyatlarının yerinde saydığını belirtiyor. Birçok üretici artık üretime devam edebilmek için bankalardan faizle kredi çekmek zorunda kalıyor.

Üreticiler, Yem ve Süt Fiyatlarının Birbirine Endekslenmesini Talep Ediyorlar

“Kazanmıyoruz, borçlanarak ayakta duruyoruz”

Aydın’ın Söke ilçesinde hayvancılıkla uğraşan üretici Halil Yıldız, yaşadıkları sıkıntıları şu sözlerle dile getirdi:

“Artık bu işten kazanmıyoruz, borçlanarak ayakta duruyoruz. Maliyetler 20 TL’yi geçti ama sütümüzü 17-18 TL’den satıyoruz. Bazı yerlerde 16 liraya alanlar bile var. Bu sürdürülebilir değil. Zorla dayandığımız bu sistemde her geçen gün hayvan sayımız azalıyor.”

Üreticinin talebi net: Tavsiye fiyat 22 TL olmalı

Türkiye genelinde binlerce üretici, çiğ süt için tavsiye fiyatın en az 22 TL olarak açıklanmasını talep ediyor. Üreticiler ayrıca yem ve mazot gibi temel girdilerde devlet desteğinin artırılmasını istiyor.

“Devletimiz bu işe el atmazsa, yakında süt bulamayacak duruma geliriz” diyen üreticiler, uzun vadeli çözüm için fiyat istikrarı ve destekleme programlarının yeniden gözden geçirilmesini bekliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
error: Content is protected !!