‘Trabzon; Kitap, Okur ve Yazar Buluşmaları’ başladı!
Ortahisar Belediyesi’nin Ortahisar Kaymakamlığı, Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlker Öz İpek Yayın Dağıtım şirketiyle birlikte düzenlediği ‘Trabzon Kitap, Okur ve Yazar Buluşmaları’ başladı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Öz değerlerimizi geleceğe bir miras olarak bırakmak istiyorsak, onun gereğini yerel yöneticiler olarak hepimiz büyük bir sorumlulukla ifa etmek durumundayız.” dedi.
“EĞİTİM İÇİN NE YAPARSAK AZDIR”
Trabzon’un kültür, sanat ve tarih şehri olduğunu dile getiren Başkan Genç, şöyle konuştu: “Değerli misafirler hepinizi saygıyla, hürmetle selamlıyorum. Bu yıl yaptığımız her etkinlik inşallah 8. şampiyonluğumuzla anılacak. Ondan dolayı çok büyük mutluluk duyuyoruz. Kitap fuarımızı O sene bu sene dediğimiz 8. Şampiyonluk yılında yapıyoruz. Tabi ki, markamız Trabzonsporumuz ama şehrimizin alametifarikası olan en önemli özelliklerimizden, değerlerimizden bir tanesi de bu şehir kültür, sanat şehri, bu şehir kadim medeniyetlerin gelip geçtiği tarihi bir şehir. Eğer bu değerlerimizi geleceğe bir miras olarak bırakmak istiyorsak, onun gereğini yerel yöneticiler olarak hepimiz büyük bir sorumlulukla ifa etmek durumundayız. İşte okumak, daha çok öğrenmek, daha çok bilgiye ulaşmak da bunların en önemli yollarından bir tanesi. Bu nedenle eğitim için ne yapıyorsak azdır diyorum. Daha fazlasını yapacağız. Çünkü eğitim bugünümüzü değil sadece, geleceğimizdir. Bu kadim topraklardaki medeniyet sorumluluğumuzun ve inancımızın bize yüklediği en önemli sorumluluktur. O nedenle farkındalık oluşturalım, hem de Trabzon okuyan bir şehir anlayışını ortaya koymak istedik. On gün boyunca kitap kokusunu teneffüs edelim istedik. Belediyemizi bu süre boyunca kitap kokusu sarsın istedik. Turgut Cansever’in çok güzel bir sözü var, “Şehri imar ederken, nesli ihya etmeyi ihmal ederseniz, ihmal ettiğiniz nesil imar ettiğiniz şehri tahrip eder.” Ne kadar anlamlı bir söz. Bu hepimiz için bir düstur, bakış açısı olmalı. O nedenle bu şehrin geleneğini, tarihini, kültürün yansıtmak, şehrin çocuklarının bunu bihakkın öğrenmesi ve geleceğe de devretmesi sorumluluğuyla bu etkinlikleri düzenliyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözünü paylaşmak istiyorum. “İki kuruş elime geçince, bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydım bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım.” Bütün bunların ötesinde bize inancımızın emrettiği ilk emir ‘oku’dur. O nedenle hem geleceğimizi tesis ederken, hem de medeniyet yolculuğumuzu bihakkın bu topraklarda devam ettirmek için bu tür etkinliklerle gelecek neslimize güzel bir farkındalık oluşturuyoruz.”
“ASIL MESELE İNSANIN DERDİNİN OLMASIDIR”
Trabzon İl Milli Eğitim Hüseyin Burak Fettahoğlu ise, konuşmasında, “Biz, İl Milli eğitim Müdürlüğü olarak şehrimizde güzel bir proje başlattık. ‘Okursuz kütüphane kalmasın projesi.’ Şehrimizin her okulunda, her ilçesinde gerek öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin katkılarıyla bir farkındalık oluşturarak okuma kültürünü, yaygınlaştırmaya ve zenginleştirmeye çalışıyoruz. Başkanımız Ahmet Metin Genç’i böylesine anlamlı bir etkinlikten dolayı tebrik ediyorum. Yazarlarımızla, öğrencilerimizi buluşturmasından dolayı. Hepinizin huzurunda başkanımıza teşekkürlerimi arz ediyorum. Değerli bir yazarımızın sözüyle hem kitaba hem kütüphaneye verilen önemi aktarmak istiyorum. Kıymetli bir yazarımız Rasim Özdenören çok güzel bir söz söyler, “Derdi olan insan okur, derdi olmayan da okuyarak dert sahibi olur.” Asıl mesele insanın bir derdinin olmasıdır. Bizim evlatlarımızın bir derdinin olması gerekiyor. Bu dertleri de inşallah hep okumak olsun.” ifadelerine yer verdi.
“BU ŞEHİRDE YAŞAMA SEBEPLERİNİ ARTIRACAĞIZ”
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman da kitap fuarlarının bir ihtiyaç olduğunu ve her sene düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Bundan sonra her senenin Ortahisar için kitap senesi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü öyle bir şehirde yaşıyoruz ki, bu ülkenin yazarlarının yüzde 40’ı, şairlerinin yüzde 40’ı, karikatüristlerinin yüzde 35’i, ressamlarının yüzde 55’i Trabzonlu ise o zaman Trabzon’daki kitap fuarlarının sayısı çok daha fazla olmalı. Ben Trabzon Öğretmen Okulu’nda okuduğumuz yıllarda Uzun Sokağın girişi kitapçı, ortası kitapçı, sonu kitapçıydı. Bu şehir hepimizin. Şimdi Uzun Sokak’ın girişi lahmacuncu, ortası tavuk dönerci, sonu kebapçı. O halde bu şehirde pek çok şeyin değişmesi lazım diye düşünüyorum. Biz belediyeler olarak bu şehirde yaşama sebeplerini mutlaka artıracağız. Bu şehir o kültür değerlerine ulaşmalı. Bu büyük bir ihtiyaçtı. Umarım diğer şehirlerde de benzer şeyler olur. Bu şehrin etkinliklerini dışarıda yapmak yerine yazarlarıyla birlikte bu şehirde yapmak gerekir diye düşünüyorum. Bu tür etkinliklerde öncülük eden başkanımıza bir kez daha teşekkürlerimi iletiyorum.”
Ortahisar Belediyesi hizmet binasında düzenlenen etkinliğe yazarlar; Sinan Yağmur, Kahraman Tazeoğlu, Nurullah Genç, Saniye Bencik Kangal, A. Haldun Terzioğlu, İlker Öz ile Bahadır Yenişehirlioğlu katıldı. Toplamda 90 yayınevinin ve 33 yazarın katıldığı etkinlikte kitap severlerin ilgiyle takip edeceği birbirinden güzel konferans, söyleşi, imza günü ve konser etkinlikleri düzenlenecek.
Etkinliğin açılışına; AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, MHP Trabzon İl Başkanı Bekir Sıtkı Tarım, Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Burak Fettahoğlu, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Bekir Aktürk, siyasi partilerin ilçe ve il başkanları, sivil toplum örgütleri temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler, yazarlar ile çok sayıda kitap sever katıldı. Etkinliğin açılışında ‘Akçaabat Horonun Yıldızları Efsaneler Grubu’ horon gösterisi sundu. Açılıştan sonra Başkan Genç ve katılımcılar yayınevlerinin stantlarını gezerek kitapları inceledi ve görevli personelle sohbet etti.
EKONOMİ
8 saat önceSPOR
10 saat önceTARIM VE HAYVANCILIK
10 saat önceGÜNDEM
19 saat önceBÖLGE
21 saat öncePOLİTİKA
23 saat önceTARIM VE HAYVANCILIK
24 saat önce