Trabzon’un ilk Basın Müzesi açıldı!
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde seçim taahhütleri arasında bulunan Ortahisar Belediyesi Basın Tarihi Müzesi’ni açtı.
Türkiye’nin içinde en fazla materyal bulunan Basın Müzesi’nin açılışına; Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon Vali Vekili Ali Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Sezgin Mumcu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Aşıkkutlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Trabzon Bölge Müdürü Murat Güler, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ersen Küçük, MHP Trabzon İl Başkanı Ömer Ayar, AK Parti Trabzon Kadın Kolları Başkanı Meryem Sürmen, Trabzon Müftüsü Selami Aydın, AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi, belediye meclis üyeleri, yazarlar, muhtarlar, STK temsilcileri ile çok sayıda gazeteci katıldı.
“HER ZAMAN ÇALIŞMAKTAN YANAYIZ”
Törenin ilk konuşmasını yapan Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ersen Küçük, müzenin 10 Ocak Gazeteciler Günü’nde açılmasının çok anlamlı olduğunu dile getirdi. Gazetecilerin fedakârca mesleğini yapmaya çalıştığına vurgu yapan Küçük, “Bugün bizim için önemli bir gün… Bölgemizin ilk basın müzesini açıyoruz. Bugün ayrıca 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ama biz, her 10 Ocak’ta olduğu yine çalışıyoruz… Biz fedakârca bu mesleği yapan kişiler olarak bu işin cefasını çekiyoruz. Biz her zaman çalışmaktan yanayız. Bütün meslektaşlarımın gazeteciler gününü tebrik ediyorum. Basın Müzesini bize kazandıran Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’e de teşekkür ediyorum. İyi ki varlar, iyi ki varsınız diyorum.” dedi.
SPONSORLARA TEŞEKKÜR ETTİ
Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, Trabzon’un basın alanında Anadolu’daki diğer şehirlerden hep bir adım önde olduğunu ifade ederek, “Ben de bugüne tanıklık etmenin büyük bir mutluluğunu yaşıyorum. Öncelikle bütün Trabzonlulara bu güzellik için teşekkür ediyorum. Sözlerimin başında bütün gazeteci arkadaşlarımın 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyorum. Ayrıca, bugün10 Ocak İdareciler Günü, tüm idareci arkadaşlarımızın da gününü kutluyorum. Türkiye’de bugünkü anlamda basın oluşmaya başladığında İstanbul ile beraber Trabzon’da aynı adımları atmaya başlamış. Trabzon gerçekten bu işte diğer yerlerden farklı olarak Anadolu’da bir adım önde. Müzeye ciddi anlamda sponsorluk ve desteklerle, bu işe ömrünü vermiş kişilerin de katkıları var. Gerçekten de bildiğim kadarıyla Anadolu’da tek örnek olan bir yerin açılışını yapıyoruz. Gerçekten de tarihi ve önemli bir gün.” cümlelerine yer verdi.
“TRABZON’A DEĞER KATACAK”
Müzenin yaşayan bir müze olacağını ve süreç içinde kendini yenileyeceğini ifade eden Demirkale, “Müzenin içinde olanlardan bahsetmek istiyorum. Frankental matbaa makinesi, mürettiphane, hurufat tezgâhı, kilişe kalıpları ve mürettip malzemeleri, karanlık oda ve oda içinde 130 yıllık fotoğraf makinesi, 1910 yılında ticari amaçlı satılan ilk fotoğraf makinesi, tele foto, 1960 yılında Associated Press haber ajansının savaş muhabirleri için ürettiği özel bir makine, Anadolu Ajansı’nın 1965 yapımı teleksi ve Osmanlı dönemine ait Trabzon’da basılmış çeşitli gazeteler… Bu müze tabi yaşayan bir müze olacak, süreç içinde kendini yenileyerek devam edecek. Ortahisarımıza Trabzon’a değer katacak bir eserin açılışını yapıyoruz. Emek veren destek olan herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
“BÜYÜK BİR EKSİKLİĞİ GİDERDİ”
Konuşmasında Trabzon’un birçok alanda olduğu gibi basın alanında da öncü bir şehir olduğuna vurgu yapan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Ben sözlerimin başında bütün gazeteci arkadaşlarımın bu güzel gününü tebrik ediyorum. Hem de bu güzel günde açılışını gerçekleştirdiğimiz Basın Tarihi Müzesi’nin de şehrimiz için ve basın camiası için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Trabzon basın alanında da çok önemli yenilikler yapmış, ilklere imza atmış kadim bir basın şehri aynı zamanda. Bizim Gazeteciler Cemiyetimiz Türkiye’de bir ilk olma özelliğini de gösteriyor. Anadolu’da zaten ilk. Dolayısıyla böyle bir şehre Basın Tarihi Müzesi çok yakışıyor, yakışacak. Şimdiye kadar gerçekleştirilmemiş olması da büyük bir eksiklikti. Fakat değerli kardeşim Ortahisar Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç, seçim döneminde bu sözü vermişti ve çok şükür bu dönem bitmeden müzemizi faaliyete geçirme imkânı ortaya çıktı. Ben değerli başkanımızı hem sözünü yerine getirdiği için; hem de Trabzon’umuzda çok eksikliğini hissettiğimiz basın tarihi müzesini kazandırdığı için, hem kendisini, hem de onun şahsında emeği geçen herkesi gönülden tebrik ediyorum. Bu müzemize çok fazla paydaşın katkısı oldu, buraya destek veren, emek sarf eden, maddi manevi arkasında duran tüm paydaşlarımıza da gönülden teşekkür ediyorum. Tekrar 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyorum. Ayrıca; bütün mülki amirlerimizin, kaymakamlarımızın ve diğer idarecilerimizin de 10 Ocak İdareciler Günü kutlu olsun. Basın tarihi Müzemiz şehrimize hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.
“MEDENİYETİMİZİN TAŞIYICISI KÖKLÜ BİR ŞEHİR”
Konuşmasında şehirlere kimlik kazandıran unsurların başında tarihe sahip çıkmak olduğunu kaydeden Trabzon Vali Vekili Ali Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben de her şeyden önce 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyorum. Böyle anlamlı bir günde müze açılması son derece anlamlı. Aynı zamanda bugün İdareciler Günü… Başta meslek büyüğümüz Büyükşehir Belediye Başkanımız ve mülki idare amirlerimiz olmak üzere bütün idarecilerimizin İdareciler Günü’nü tebrik ediyorum. Hakikaten bir şehri şehir yapan, ona kimlik veren tarihine sahip çıkmasıdır. Geçmişteki birikimi geleceğe aktarabilmesidir. Bu anlamda Trabzon devlet tarihimizde hakikaten köklü bir şehir. Medeniyetimizin taşıyıcısı önemli bir şehir. Trabzon; Anadolu’da Kastamonu, Manisa gibi Osmanlı döneminde şehzadelerin yönettiği önemli kentlerimizden biri. Bu anlamda Trabzon’da bu tür hizmetlerin verilmesi, tarihin dokunun korunması çok önemli.”
“TARİHİ DOKU GÖRÜNÜR HALE GELECEK”
Müzenin açıldığı alanın tarihi dokuya uygun olarak hızla yenilendiğini ifade eden Yılmaz, “Belediye başkanımız ile sohbetimizde burayı tarihi bir sokak olarak düzenleyeceğini söyledi. Hakikaten burada bu tür hizmetlerin yürütülmesi son derece önemli. Valiliğin bu bölgeye taşınmasından sonra Sayın Valimiz İsmail Ustaoğlu’nun da büyük emekleriyle bu bölge hakikaten tarihi dokuya uygun olan bir yapılaşmaya doğru hızla ilerliyor. Ben eminim ki, hem Ortahisar Belediye Başkanımız, hem de Büyükşehir Belediye Başkanımız ve diğer kurumlar bu tarihi dokuya sahip çıkarak, bunu çok daha görünür hale getireceklerdir. Bu vesileyle müzenin açılışında emeği olan başta belediye başkanımız olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Müzenin açılışından sonra Başkan Genç, protokol üyeleriyle birlikte müze içinde yer alan üniteleri gezerek, basın yayın materyalleriyle ilgili görevli personelden bilgi aldı.
DÜNYA
Az önceGENEL
Az öncePOLİTİKA
4 dakika önceDÜNYA
35 dakika önceEKONOMİ
20 saat önceAKTÜEL
21 saat önceSAĞLIK
21 saat önce