Trabzon Uzungöl’de yapılacak HES projesine tepkiler artarak devam ederken son olarak Uzungöl Çevre Koruma Kültür ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özen’den den geldi.
Başkan Özen’in yaptığı yazılı açıklam şöyle ;
Trabzon, Trabzon olalı böylesi bir akıl tutulmasını yaşamadı! Bir yandan coğrafyanın zorluğundan, bir yandan sanayileşmenin gelişememesinden ve gelişememenin etkenlerinden bahsederken gelişmeye başladığımız değerlere zarar veren bir Trabzon ile karşı karşıyayız. Son 10-15 yıldır Trabzon ilimiz Uzungöl, Sümela Manastırı ve birkaç turizm destinasyonlarımız ile Trabzon ilimiz artık bir turizm şehri olmaya başlamıştı. Bu süreçte Uzungöl, Doğu Karadeniz Bölgemizin adeta turizmde çekim merkezi haline gelmiştir. Uzungöl sayesinde bu şehir, turizm ile sıçrama yapmıştır. Uzungöllü işletmeler sadece 10-15 yıllık değil 1970 li yıllardan beri büyük cefalar, büyük emekler, büyük mücadeleler ile turizmi bu güne getirmiştir. Hem de devletinden hiçbir turizm teşvik desteği almadan.. İmarı olmayan bir Uzungöl’de ruhsatta olmamış! Ruhsatı olmayan teşvik de alamamış. Ama bu kendi mücadelesi sonucunda kendi başlarına ayakta durup turizme şehirde öncü olmuşlar. Yabancı turist konusunda, ülkemizin dışa olan bağımlılığındaki döviz girdisini bu turistlerin cebindeki doları hizmet karşılığında almak ile ayakta duran bir bölge ve ülke olduk maalesef. Bu, bu ekonomik koşullarda böylede devam etmelidir.Turizm ile ayakta durmalıyız. Biz buna mecburuz ve dersimizi de çalışmışız.
Trabzon ve Uzungöl şu koşullarda daha fazla turisti karşılayabilecek bir potansiyele sahip iken, bu şehrin yöneticilerinin vizyon eksikliği bugün Uzungöl’e imarı getirtmiyor! Uzungöl’ün trafiğini çözemiyor! Uzungöl’ün hizmet kalitesini ve güvenirliğini sağlayamıyor! Uzungöl gibi sit alanı tarafından korunan, özel çevre koruma tarafından korunan, tabiat parkı olarak korunan bir bölgenin 600 metre aşağısında HES Projesine onay verebilen bir vizyonel bakış açısı ile Uzungöllüler ve Taşkıranlılar (HES’den etkilenecek diğer mahalle) karşı karşıya. Üstelik bu projenin yapılacağı alan da afet alanı var. Başlanılsa bile onlarca kamyon ve iş makinesi ile hem hafriyat hem de trafik yoğunluğu Uzungöl trafiğine ilaveten eklenip Uzungöl çekilmez bir hale getirilecek. Üstelik doğa turizmi ile anılan bir bölgede bunun yapılacak olması “AKIL TUTULMASI” ‘dır. İnsanlar HES’lere karşı değildir. Bizler yaşam alanlarının içinde olan, sit,özel çevre,afet alanı ve Doğu Karadeniz Bölgesinin turizmde 1. Sırasındaki Uzungöl’e yapılmasına karşıyız.
Bir firmanın enerjiden elde edeceği kar oranı Uzungöl’ün ve Uzungöl sayesindeki bütün Trabzon turizminin elde edeceği kar oranın binde bir bile etmez. Bunu kestiremeyen onay mercindeki yöneticilerimiz hem ahlaki, hem vicdani hem de din bilinci gereği bu zararın getirisi götürüsünü kestirebilmesi lazım. Bilinçli halk istemiyor, Belediye Başkanı istemiyor, hükümet partisi bizde istemiyoruz karşıyız diyor,şehirdeki meslek odaları istemiyor,üniversiteler istemiyor,sanatçılar istemiyor,doğa severler istemiyor,Türk Halkı istemiyor ve turistler bile istemiyor iken; şimdi bizler soruyoruz!
Uzungöl ve Trabzon’daki turizmin, bu eşsiz doğanın, ve bunca kurul tarafından korunan alanın katledilmesini KİM BİTİRMEK İSTİYOR! dedi
EKONOMİ
15 saat önceSPOR
17 saat önceTARIM VE HAYVANCILIK
18 saat önceGÜNDEM
1 gün önceBÖLGE
1 gün öncePOLİTİKA
1 gün önceTARIM VE HAYVANCILIK
1 gün önce