DOLAR 38,0125 0.09%
EURO 41,9419 0.62%
ALTIN 3.696,07-0,38
BITCOIN 2875413-8.65907%
Trabzon
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

YALNIZ MÜCADELE EDEMESSİNİZ !

YALNIZ MÜCADELE EDEMESSİNİZ !

ABONE OL
6 Nisan 2025 10:56
YALNIZ MÜCADELE EDEMESSİNİZ !
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fındık üreticileri, son dönemlerde kahverengi kokarca tehdidiyle mücadele ediyor. Bu zararlının fındık bahçelerine verdiği zararlar, verimin düşmesine ve ekonomik kayıplara yol açabiliyor. Sezonun başlangıcında yaşanacak olaylar, üreticilerin dikkatini ve önlem alma çabalarını artırırken, etkili mücadele stratejilerinin belirlenmesi büyük önem taşıyor.

Bu konuda bir dizi çalışmalar yapan il tarım ve orman müdürlükleri bu zararlıya karşı çalışmalarına hız verdi ,

Trabzon Tarım Orman İl Müdürü İsa Kaplan, yaptığı açıklamada kahverengi kokarca ile mücadelenin önemini vurgularken
Kahverengi kokarca zararlısı, özellikle son yıllarda ülkemizde ciddi riskler oluşturmuş ve bu zararlının yayılımı, tarımda büyük kayıplara yol açmıştır. Bu kapsamda, bakanlığımız tarafından başlatılan mücadele çalışmaları, her geçen yıl daha da güçlenmiş ve önemli başarılar elde edilmiştir. 2017 yılından itibaren izlenen stratejiler, bu zararlının popülasyonunu kontrol altına almak için büyük bir titizlikle uygulanmış ve şu ana kadar önemli adımlar atılmıştır.Bugün, üreticilerimize dağıttığımız 5000 adet biyosidal ürünle, bu mücadelede daha da güçlü bir adım atmış bulunuyoruz. Ayrıca biyolojik mücadele kapsamında 2024 yılında doğaya bırakılan 10 bin adet samuray arısı, bu yıl 50 bin adede çıkartılacaktır. Bu, doğa dostu bir yaklaşımın ne kadar etkili ve verimli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Biyoteknik mücadele konusunda yapılan çalışmalar da takdire şayandır. 600 lokasyona yerleştirilen feromon tuzakları ile zararlı popülasyonları önemli ölçüde azaltılmış ve yalnızca 10,5 litre zirai ilaç kullanımı ile bu mücadelenin sürdürülebilirliği sağlanmıştır. Bu da, çevreye duyarlı bir yaklaşımın ne kadar önemli olduğunu bizlere göstermektedir.Bu mücadeledeki başarı, yalnızca kamu kurumlarının çabalarıyla değil, aynı zamanda üreticilerimizin ve tüm paydaşlarımızın katkılarıyla mümkün olmuştur. Üreticilerimizin desteği olmadan bu başarıyı elde etmek çok daha zor olurdu. derken

Ordu Tarım  İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, yaptığı açıklamada  “Kahverengi kokarca mücadelesiyle ilgili uzunca bir süredir çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Geçmişe göre elimiz çok daha güçlendi. Sayın Valimizin başkanlığında ilimizde Kahverengi Kokarca İle Mücadele Eylem Planı toplantısı gerçekleştirmiştik. O eylem planında yazılan hususları bir bir yerine getiriyoruz” dedi.
2024 yılı içerisinde 265 bin kışlakta ilaçlama çalışmaları yapıldığını ve bu çalışmaları 15 ilçede başlattıklarını söyleyen İl Müdürümüz; “Şu an 19 ilçenin tamamında ikinci kışlak ilaçlaması yapılacak. Bu kışlak ilaçlamasında kullanılacak ilaçları DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımıza sunmuş olduğumuz projeden karşılayacağız. Bu projenin % 50’si Bakanlığımız, % 50’si DOKAP tarafından karşılanmaktadır. Bugün 5 Bin 550 litre biosidal ilacın yanı sıra Bakanlığımız bütçe imkânlarıyla temin edilen 5 Bin 350 adet feromon tuzağının dağıtımını da yapacağız” diye konuştu.
“Ordu İli olarak tüm paydaş kurumlarımızla beraber örnek sayılabilecek çalışmalar gerçekleştirdik” diyerek sözlerine devam eden İl Müdürü Kemal Yılmaz; “Bu zararlıyı tamamen ortadan kaldırmamız mümkün değil. Ancak, biz bu zararlıyı minimize etmek için gayret gösteriyoruz. Tarımsal ürünlerimize yapacağı zararları en aza indirmek için uğraşıyoruz. Kahverengi Kokarca ile mücadelede ‘Cezbet -Yok Et’ sloganı ile hareket ediyoruz” dedi

Kahverengi kokarca, fındık üretiminde ciddi tehdit oluştururken, erken müdahale ve etkili mücadele stratejileri büyük önem taşıyor. Üreticiler, mevsimsel değişiklikleri ve meteorolojik koşulları yakından takip ederek, zararlıların fındık bahçelerine olan etkilerini minimize etmeye çalışmalı.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
error: Content is protected !!