Devlet tarafından küçük baş, büyük baş ve kanatlı hayvancılığın geliştirilmesi için hibe desteği verilmektedir. Bu destek sayesinde ülkedeki hayvan sayısının arttırılması ve hayvancılık konusunda dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanmıştır. Hem uzun süredir hayvancılık sektöründe olanlara hem de hayvancılık sektörüne yeni girenlere ciddi oranlarda hibe desteği yapılmaktadır.
Bu destekler farklı programlar dahilinde yapılmaktadır ve gerekli şartları taşıyanlar devlet tarafından sağlanan bu hibe desteğini programlar aracılığıyla alabilirler.
Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kapsamında kurulmuş olup, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yetiştiricilerinin ihtiyaç duyduğu alanların modernize edilmesi ve ihtiyaç duyduğu ekipmanlara sahip olmasını sağlamak adına hibe vermeye yetkili olan tek kurumdur. Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dâhil olan çiftçilerin başvurularını değerlendiren TKDK, istenile şartlara haiz olan tüm başvuru sahiplerine %50 ila %70 oranları arasında devlet hibesi vermektedir.
Yaşamlarını kırsal alanlarda sürdürmek ve hayvancılık yaparak geçimlerini sağlamak isteyen girişimciler TKDK tarafından hazırlanan IPARD projesi kapsamında teşvik başvurusu yapabilmektedir. Türkiye’nin 42 ilinde yürürlüğe konulan proje ile %70 oranında hayvan hibesi verilmektedir.
Ankara, Ağrı, Afyon, Amasya, Aksaray, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Giresun Hatay, Isparta Kahramanmaraş, Karaman, Kastamonu, Kütahya, Kars, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Samsun, Sivas, Şanlıurfa Tokat, Trabzon, Ordu, Uşak, Van, Yozgat hayvancılık teşviki verilen illerdir. Bu illerde yaşamak ve hayvancılık yapmak isteyen vatandaşlar, TKDK çağrı ilanlarını bulundukları illerin yerel basın kuruluşlarından, ulusal yayınlardan ve TKDK resmi web sitesi üzerinden takip ederek teşvik başvurusu yapabilmektedir.
Hayvancılığın teşvik edilmesi amacıyla çiftçilerin kullanımına sunulan hibeden yararlanabilmek için Kırsal Kalkınma Destek programlarına başvuru yapılması gerekiyor. IPARD 1 ve IPARD2 kapsamında dağıtılan hibe duyuruları TKDK resmi web sitesinde yayınlanmaktadır. Sitede yayınlanan şartlara uygun olarak gerekli evrak ve projelerini eksiksiz bir şekilde hazırlayanlar, bulundukları il veya ilçelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı müdürlüklerine başvuru yaparak hibe desteği talebinde bulunabilmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen 30 bin TL tutarındaki bir diğer hibe için başvuru yapmak isteyenler,
Devlet tarafından sunulan hibe projelerinden herhangi birini tercih ederek başvuru tarihleri içerisinde taleplerini projeleri ile birlikte sunan çiftçiler hibe desteği projesinden yararlanabilmektedir.
Hibe şartlarını yerine getiren çiftçilere başlangıç olarak verilen 30 bin TL hibe işlerine başlangıç yapmalarına katkı sağladığı gibi ileriki dönemlerde Ziraat Bankasından talep edecekleri hayvan kredisi talepleri için de oldukça önemlidir. Bu tür kredi taleplerinde girişimcinin çiftçi kayıt sistemine kayıtlı bulunması ve Tarım Kredi Kooperatifine üyeliği de büyük öneme sahiptir.
18 yaşını aşmış olmak.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
Çiftçi Kayıt Sistemine kaydı bulunmak.
Devlet tarafından sağlanan diğer desteklerden faydalanmamış olmak.
Hayvanların Türkvet sistemine kayıtlı olması gerekmektedir.
Öncelikle proje hazırlanması ve hazırlanan bu projenin Tarım ve Ormancılık Müdürlüklerine verilmesi gerekmektedir. Proje onaylandıktan sonra müdürlük tarafından girişimciye yatırımını yapması için süre verilecek ve girişimci bu süre içinde yatırımını yaptıktan sonra %50 hibe desteğini almaya hak kazanacaktır.
Kosgeb, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’dır. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere bu kurum girişimcileri desteklemek amacı ile kurulmuştur. Bir iş fikri ortaya çıktığında, en çok ihtiyaç hissedilen yeterli sermayedir. Ancak herkesin her zaman böyle bir sermayesi bulunmamaktadır. Bu durumda Kosgeb sunduğu farklı paketlerle girişimcilere destek hizmeti sunmaktadır. Hayvancılık sektöründe bulunanlara veya yeni girişimcilere ciddi anlamda büyük imkanlar sağlamaktadır.
Kosgeb çiftçilere hayvansal imalata yönelik kurulan tesis, işletme ve ticarethaneler için destek sağlamaktadır. Canlı hayvan alımı konusunda destek sağlanmamaktadır.
Kosgeb hayvancılık desteği için 2 farklı durum söz konusudur. Yeni girişimciler ve halihazırda sektörde olan kobiler için farklı imkanlar sunulmuştur. Halihazırda sektörde olanlar doğrudan Kosgeb’e kayıt olarak başvuru formunu doldurmaları ve formda bulunan gerekli şartları sağlamaları halinde Kosgeb tarafından belirlenecek kredi desteğini almaya hak kazanacaklardır.
Yeni bir girişimci iseniz o zaman destek başvuru için sizlere sağlanan programın adı Girişimciliği Geliştirme Destek Programıdır. Bu program sizlere 2 paket halinde destek vermektedir. Destek programlarının sağlamış olduğu hibe miktarı da buna bağlı olarak farklıdır. Bu paketler aşağıda belirtilmiştir.
Geleneksel Girişimci Desteği 60.000 TL’ye kadar
İleri Girişimci Desteği 370.000 TL’ye kadar
Sektör tipi NACE koduna göre belli olmaktadır. NACE kodu, işyerinin faaliyet alanını ve bununla bağlantılı olarak işyeri tehlike sınıfı bilgisini veren bir koddur. Aşağıda iki farklı girişimci ibaresinin kabaca tanımları yer almaktadır. Geleneksek Girişimci: Tarımsal ve Hayvansal alana ait ticaret hane kuracaklar.
İleri Girişimci: Hayvansal ve Tarımsal alana ait üretim işlemesi kuracaklar.
NACE kodları içerisinde yer alan ticari bir faaliyette hayvansal ya da tarımsal bir ticaret hane kurulacaksa bu destek programından yararlanılabilir. Kosgeb tarafından verilen geleneksel girişimci desteği miktarı ve şartları kurum tarafından belirlenmiştir. Bu miktarlar alınan malzemeler ve çalıştırılan işçilerin prim gün sayılarına göre belirlenmektedir.
1.İşletme kuruluş desteği olarak 5.000 TL alırsınız. Sermaye şirketi kurar iseniz bu destek 10.000 TL olacaktır.
2. 189 ile 539 arası prim gün sayısı var ise 5.000 TL
3. 540 ile 1079 arası olur ise 10.000 TL
4. 1080 ve üzeri olur ise 20.000 TL hibe alacaksınız.
Toplamda ilk yıl en fazla alacağınız hibe 5.000 lira açılış giderleri için 20.000 TL en üst pirimi yakaladığınız için 5.000 TL de engelli, genç veya gazi ya da şehit yakını olmanız durumunda gerçek kişiler için 30.000 TL sermaye şirketleri için 35.000 TL olacaktır.
İşletmenizin ikinci yılında ise;
1. 360 ile 1079 arasında bir pirim günü olması halinde 5.000 TL
2. 1080 ile 1439 arasında 15.000 TL
3. Eğer ki 1140 ve üzeri 20.000 TL hibe alırsınız.
İkinci performans döneminde en fazla 20.000 TL prim gününden ve 5.000 TL genç veya engelli, gazi veya şehit yakını olmanız halinde 5.000 TL de açılış gideri olarak 30.000 TL olacaktır. Yani totalde her iki dönemde bu miktar 30.000 + 30.000 = 60.000 TL hibe olacaktır.
KOSGEB desteklenen sektörler NACE kodları içerisinde imalat kategorisinde yer alan bir iş koluna girişimcilik yapılacak ise o zaman İleri Girişimci Destek Paketinden faydalanılacaktır.
1) Kuruluş Desteği olarak gerçek kişi statüsünde olan işletmelere 5.000 TL, Sermaye şirketi statüsünde olanlara 10.000 TL destek verilmektedir.
2) İşletmenin ilk yılında prim gün sayılarına göre performans desteği olarak;
189 ile 539 arası 5000 TL
540 ile 1079 arası 10000 TL
1080 ve üzeri 20000 TL
3) İşletmenin ikinci yılında prim gün sayılarına göre performans desteği olarak;
360 ile 1079 arasında 5.000 TL
1080 ile 1439 arasında 15.000 TL
1140 ve üzeri 20.000 TL
İki program birbiriyle aynı gibi gözükmektedir. Fakat İleri Girişimcilik Desteğinin farkı Resmi Gazetede yayımlanan Yerli Malı Tebliği’ne uygun yerli malı alımlarında ortaya çıkmaktadır. Bu tebliğde yer alan makinelerden birinin alınması halinde %75 hibe desteğine hak kazanılacaktır. Örneğin 200.000 TL değerinde tebliğde geçen ürünlerden birinin alınması halinde 150.000 TL hibe desteği sağlanacaktır.
Bu programlardan yararlanmak için gereken KOSGEB başvuruları e-Devlet üzerinden başvurduktan sonra hemen internet üzerinden eğitime herhangi bir ücret ödemeden başlayabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek için bir e-Devlet şifresi olması yeterlidir.
1) https://lms.kosgeb.gov.tr/ linkine tıklayınız
2) Sonrasında seçtiğiniz destek programını site üzerinden bulup eğitime başla butonuna basmanız yeterli olacaktır.
3) Gerekli aşamaları tamamlayıp testleri yapmanız gerekmektedir. https://edevlet.kosgeb.gov.tr/UGE/Applications linkinden sertifika alabilirsiniz.
Bu adımlardan sonra eğitim kısmı tamamlanmış olacaktır. Bundan sonra Kosgeb kayıt olarak başvurusu yapılacaktır. Sonrasında verilen günde iş plan ve projesini kuruma sunacaksınız. Bundan sonra projeniz onaylanırsa yukarıda bahsettiğimiz destekleri alabileceksiniz.
Hayvancılık kredisi devlet bankaları tarafından verilen ve 7 yıl geri ödemeli olan bir kredi seçeneğidir. Bu kredi seçeneğinin 7 yıl ödemeli olmasından kasıt 2 yıl geri ödemesiz ve 5 yıl geri ödemeli olarak yapılmasıdır. Bu kredinin miktarı bankanın finans danışmanları tarafından kefalet sunma olanakları veya kredi notları gibi unsurlar göz önüne alınarak incelenmektedir. Ziraat Bankası devletin hayvancılığa olan desteğini halka sunmaktadır. Bu sayede hayvancılık sektöründe bulunanlar bu düşük faizli kredi imkanları ile hayvan, yem, makine gibi alet ve malzemelerini alabileceklerdir.
Bankadan bankaya değişiklik gösterebilmekle beraber bir devlet bankası olan Ziraat Bankası tarafından sunulan 7 yılda geri ödemeli hayvancılık kredisi seçeneğinde başvuru sahibinin taşıması gereken şartlar aşağıda belirtilmiştir. Yatırım yapılacak olan konu başlıklarına göre talep edilen şartlar ile çiftçilerimizden istenilen şartlar olarak bu talepler 2 başlığa ayrılmaktadır. Yatırım konularında istenilen şartlar Resmi Gazete Hayvancılık Destekleme Bildirgesi ile üreticilerimize ilan edilmiştir.
Bu şartlar;
Tüm bu şartlar sağlandıktan sonra eksper ipotekleri inceleyecek ve bu incelemelerde olumsuz bir bulgu bulunmazsa kredi başvurusu en fazla üç gün içinde banka tarafından onaylanıyor.
Kredi miktarına bağlı olarak bankanın istediği evraklar ve belgeler değişiklik gösterebiliyor. Yüklü miktardaki kredi taleplerinde de banka yüksek kredi notları ve büyük teminatlar istiyor. Bankanın en çok istediği teminatlar arasında ev, arsa, dükkan, tarla veya ticari işletme ipotekleri, depolanmış ürünlere ait makbuzlar, TKK kefaleti, bankaların veya KGF’nin teminatları ve bankada mevcut bulunan para veya mevduatlar bulunmaktadır.
Aşağıda banka tarafından verilen hayvancılık kredisinin üst sınırları ve faiz oranları belirtilmiştir.
En üst miktar 25 milyon TL olarak verilmektedir. Her iki dönem için %50 faiz desteği ile senelik %5 aylık %0.41
En fazla çiftçilerimize 10 milyon TL olarak verilmektedir. Her iki dönemdeki çiftçilerimiz için %75 faiz desteği ile yıllık %2.5 aylık ise %0.20
En üst miktar olarak 10 milyon Türk lirası olarak verilmektedir. Çiftçilerimize işletme ve yatırım dönemleri için %50 faiz desteği sağlanır. Böylece yıllık%5aylıktaise %0.41 faiz uygulanır.
En fazla çiftçilerimize 15 milyon TL olarak verilmektedir. %75 faiz desteği her iki dönemdeki çiftçilerimize uygulanır. Yıllık faiz oranı böylece 2.5 aylık da ise bu oran %0.20 kadar düşmektedir.
En çok 2 milyon 500 TL olarak üreticilerimize kredi imkanı sağlanmaktadır. %50 faiz indirimi yine her iki dönemdeki çiftçilerimize uygulanır. Senlik böylece faiz oranı %5 aylığa vurulduğunda ise bu miktar %0.41 düşmektedir.
Damızlık için 10 milyon yumurta tavukçuluğu için ise en çok 5 milyon TL olarak verilmektedir. Yumurta için yatırım dönemine %25 faiz desteği sağlanır. Böylece yıllık %7.5aylık ise%0.62 faiz imkanlarından yararlanabilirsiniz. İşletme dönemi için ise %50 faiz desteği ile faiz oranı yıllık %5 aylık %41 oranına düşmektedir. Damızlık için %75 faiz indirimi ile yıllık %2.5 aylık ise %0.20 faizli kredi kullanabilirsiniz.
En fazla 10 milyon TL olarak verilmektedir. Her iki dönem için uygulanan faiz desteği en az %50 olmaktadır. Böylece yıllık faiz oranı %5 aylık ise bu oran %0.41 kadar düşer
100 Bin TL kadar faizsiz üstündeki rakamlar için 1 milyon 500 bin TL kadar üst miktarlar ile kredi sağlanmaktadır. 100 Bin TL kadar her iki dönem için de faizsiz kredi verilir. Onun üzerinde rakamlar için ise %50 faiz indirimi ile yıllık %5 aylık %41 faiz uygulanmaktadır.
Yukarıda yer alan bu faiz oranları ÇKS belgesi olması durumunda en yüksek faiz oranlarıdır. Bu oranlara bir de aşağıdaki niteliklere haiz olmanız durumunda her biri için %10 daha faiz indirimi uygulanmaktadır.
40 yaş altı çiftçi olmanız durumunda
Herhangi yaşta (18 yaştan büyük) kadın girişimci olmanız durumunda
Yurt içi doğan hayvan alımlarından
Kendi yemini üreten ve mera kullanımlarında
Atıl işletme alımları
İyi tarım uygulaması içerisinde yer alanlar
Aşağıda proje onaylandıktan sonra banka tarafından verilen kredi ile ilgili bilgiler maddeler halinde açıklanmıştır.
7 yıl ödemeli kredi seçeneğinde ilk 2 yıl ödeme alınmıyor.2 yıldan sonra çiftçi krediyi ödemeye başlıyor. Ödenmeye başladıktan sonra ilk 18 ay faiz alınmıyor.18 aydan sonra banka tarafından belirlenen faiz alınmaya başlanıyor.
Bankada satın alınacak hayvan başına bir bedel belirleniyor ve buna göre kredi hesabı yapılıyor. Örneğin buzağı başına 5000 TL alınması.
Banka çiftçiye hayvan alabilmesi için %75 oranında kredi imkanı sunuyor. Fakat çiftçinin %25’lik sermayesi de yoksa bunu da bankalardan bireysel ihtiyaç kredisi çekerek karşılayabiliyor. Fakat bu bireysel ihtiyaç kredisi Hazine destekli düşük faizli kredi kapsamında değerlendirilmiyor. Normal banka kredisi olarak çiftçi dilerse %25 oranında sermaye için gereken kısmı bireysel kredi kapsamında alabilmektedir.
Kredinin taksitleri aylık, üç aylık, altı aylık veya yılda bir kez hasat döneminde olacak şekilde ayarlanabiliyor. Bunu da başvuru sahibi kendi seçebilmektedir.
EKONOMİ
3 saat önceSPOR
5 saat önceTARIM VE HAYVANCILIK
5 saat önceGÜNDEM
14 saat önceBÖLGE
16 saat öncePOLİTİKA
18 saat önceTARIM VE HAYVANCILIK
19 saat önce