DOLAR 34,6192 0.21%
EURO 36,3565 0.96%
ALTIN 2.968,52-1,21
BITCOIN 34087900.86598%
Trabzon

HAFİF YAĞMUR

15:24

İKİNDİYE KALAN SÜRE

ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇECEĞİZ !

ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇECEĞİZ !

ABONE OL
2 Mart 2024 08:04
ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇECEĞİZ !
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ziraat Mühendisi Hakan Mutlu , Önümüzdeki 45 günlük süreçte  fındıkta oluşabilecek zirai don riskine karşı üreticileri uyardı.

Mutlu, mevsimsel değişikliğe bağlı olarak bu yıl da doğanın erken uyanarak, fındık bahçelerinin zamanından önce yeşermeye başladığını vurgularken , “İklim değişikliği nedeni ile istikrarsız hava durumu fındık üreticisini haklı olarak korkutuyor bir hafta önce 20 dereceyi bulan hava sıcaklıkları 2 gün sonra -5 derecelere kadar düşmektedir yani 2 gün arayla 25 derecelik sıcaklık farkı yaşanan bölgelerimiz var  yaşanan fırtınalar ve aşırı kar yağışı da istikrarsız iklimin en belirgin örnekleridir.

Bu nedenle Önümüzdeki ayda fındık üreticisinin geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi büyük bir don afeti ile karşı karşıya kalma ihtimali olabilir derken Fındık üreticilerinin olumsuz etkilerden kaçınabilmek için erken tedbir almaları gerektiğini söyledi.

Hakan Mutlu  ;Önümüzdeki 1 aylık süreç çok tehlikeli erken yaprak açmalardan dolayı mart ayında yağan bir kar zarar verecektir çünkü geçmiş yıllarda bunu yaşadık özellikle 2004, 2014 yıllarının mart aylarında don afeti sıkıntısını yaşadıklarını söylerken don olayına karşı yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı

Don zararından korumak için yapılması gerekenler:

1. Bahçenin değişik yerlerinde özellikle de rüzgarın geldiği yönde bol duman veren sap, saman, kuru ot, fındık zurufu, paçavra gibi maddeler yakılarak bitkilerin ve arazi yüzeyinin duman içinde kalması sağlanır.

2.Yağmurlama sulama sistemiyle sulama yapılır. Su donarken çevresine ısı vererek toprak yüzeyinde sıcaklığın düşmesini önler.

3.Don olacağı beklenen gecelerden önce bahçeler sulanır.

4.Toprağın üzeri hasır, plastik örtü malzemeleri ile örtülerek ısı kaybı önlenebilir.

5.Bazı kimyasal maddeler kullanılarak sisleme yapılabilir.

6.Havaya su buharı püskürtülerek nem oranı artırılır

7.Bahçenin uygun yerlerine konulacak vantilatör ile hava sirkülasyonu sağlanarak soğuk havanın birikmesi önlenebilir.

8.Bahçenin uygun yerlerinde odun, kömür, lastik vb. yakarak ısıtma yapılabilir

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
error: Content is protected !!