DOLAR 32,2734 -0.02%
EURO 35,0324 -0.17%
ALTIN 2.479,250,54
BITCOIN 2137033-0.05609%
Trabzon
16°

PARÇALI BULUTLU

17:01

İKİNDİYE KALAN SÜRE

DİKKAT FINDIKTA YAKLAŞAN TEHLİKE !

DİKKAT FINDIKTA YAKLAŞAN TEHLİKE !

ABONE OL
20 Mart 2023 10:59
DİKKAT FINDIKTA YAKLAŞAN TEHLİKE !
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bölgemizde son yıllarda görülmeye başlayan, fındık için önemli bir tehdit oluşturan Kahverengi Kokarca tarımsal üretimde 300’e yakın bitki türünde (Fındık, elma, armut, kivi, biber domates v.s) zarar yapan polifag ve daha istilacı bir tür olup, mücadele yapılmadığında fındık bahçelerinde verim ve kaliteyi %50 oranında düşüreceği tahmin edilmektedir.

Özellikle sonbahar aylarında evlerin balkonlarında, odalarında, samanlıklarında ve pencerelerinde görülmeye başladı. Artık kış aylarında da burada konuşlanarak daha sık görülmeye başladılar. Kahverengi kokarca kış döneminde çoğalıyor, bu nedenle ciddi bir mücadele gerekiyor.

Tek seferde 28 yumurta bırakan zararlı sezon boyunca 3 bin yumurta üretebilmektedir. Zararlı fındık yeşil kokarcasına benzer biçimde zarar meydana getirmektedir.

Çiftçilerimiz bahçelerini sık sık kontrol ederek doğadaki kışlamış erginlere karşı Mayıs ortası Haziran başı, nimf ve yeni nesil erginlere karşı Temmuz başı Ağustos başında ilaçlı mücadele yapılmalıdır.

İlaçlamadan önce zararlının yoğunluğunu ölçmek gerekir. Bunun için fındık ocakları altına 3 x 3,5 m ebadında çarşaf gerilerek darbe metoduyla çarşafa düşen böcekler sayılmalıdır. Sayım sonucunda 10 ocaktan 1 veya daha fazla ergin Kokarca bulunan bahçelerde Kokarcaya karşı etkili ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri ( 25 g/l Deltamethrin-EC ve 100 g/l Bifenthrin EC ) tercih edilmelidir.

İlaçlama yüzey ve yeşil aksam ilaçlaması şeklinde yapılmalıdır.

İlaçlama başlamadan önce arıcılar arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir.

İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.

Mücadelede tavsiye edilmeyen Bitki Koruma Ürünü kullanılmaması, yaprak gübreleri hariç herhangi bir kimyasal maddenin Bitki Koruma Ürünüyle karıştırılmadan önce etiket bilgilerindeki karışılabilirlik durumu değerlendirilerek ona göre uygulama yapılmadır.

Kullanılacak Bitki Koruma Ürünleri İl Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş olan Bitki Koruma Ürünleri Satış Bayisinden alınarak Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi sahibi kişiler tarafından uygulanmalıdır.

Üreticilerimiz daha geniş bilgi almak için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize müracaat edebilirler.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!