DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
BITCOIN 20351883.30405%
Trabzon
26°

AZ BULUTLU

13:05

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

ERSİN DİLBER ;ACİL EYLEM PLANIMIZ HAZIR

ERSİN DİLBER ;ACİL EYLEM PLANIMIZ HAZIR

ABONE OL
27 Kasım 2023 21:02
ERSİN DİLBER ;ACİL EYLEM PLANIMIZ HAZIR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında yürütülen kahverengi kokarca mücadelesinde kamuoyu farkındalığını artırmak amacı ile Bölge illerinde  paneller düzenliyor  İlki Düzcede yapılan panel sonrası ikinciside Samsunda yapıldı

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ilk olarak Düzcede düzenlenen  panelde konuşan  Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin DİLBER katılımcılara hitap etti.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin DİLBER konuşmasında kamuoyunu bilgilendirmenin önemini, zararlının üreticilere ve halka tanıtılmasının gerekliliğini ve mücadelede yapılması gereken iş birliği ile kışlak mücadelesinin önemini vurgulayarak, alınması gereken tedbirlere dikkat çekti. Genel Müdür DİLBER konuşmasında kahverengi kokarcayı daha Türkiye’ye girmeden takip ettiklerini, tarım teşkilatının zararlı hakkında gerekli teknik bilgiye sahip olduğunu, şu anda kışlaklarda mekanik mücadele yapılması gerektiğini, sahada ise mart ayından itibaren gerekli çalışmaların yapılacağını belirtti. Her zaman üreticilerle, ihracatçılarla ve sivil toplum kuruluşları ile bir arada olmayı önemsediklerini ve mücadelede bu anlayışla çalışacaklarını ifade ederken ,

Dilber kahverengi kokarcaya karşı “Trissolcus Japonicus” samuray arılarını doğal bir düşman olarak ürettiklerini söyledi.

Kahverengi kokarcanın Türkiye’de ilk 2017 yılında tespit edildiğine işaret eden Dilber, “Bugüne kadar ekonomik olarak çok zarar vermiş bir böcek değil. Fakat 2023 yılında Fatsa Meşebükü, Ardeşe’nin belli bir kısmında bazı illerin lokal alanlarında zarar yaptı bu zararlı organizma. Zararlı organizma kışlamak için sıcak yerlere evlere, insan yaşamının olduğu yerlere hücum ediyor.” dedi.

Tarım alanlarında bugüne kadar bu zararlıyla ilgili kimyasal mücadelenin yapılmadığını ifade eden Dilber, şöyle konuştu:

“Ama geldiğimiz noktada baktık ki evlere yığıldı, bu sefer evlerde ruhsatlı ilaç yoktu daha düne kadar. Evlerdeki mücadele aslında halk sağlığı konusu. Biz evlere tutup tarım alanlarına attığımız pestisitleri atarsak bu sefer zehirlenme vakaları, insan kayıpları artacağı için bu noktada Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığı, Çevre Bakanlığı ve sektördeki diğer ham borsalar hem ihracatçı birlikleri gibi sektörün tüm paydaşlarını bir araya taşıyarak bir acil eylem planı hazırladık. Bakanlık olarak biz bu konuda çoğu önlemi aldık. Ama yeterli mi? Değil.”

Tarım ve Orman Bakanlığı olarak doğal düşman üretim kapasitesini kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele için kullanma kararı aldıklarını vurgulayan Dilber, şöyle devam etti:

“Başta TAGEM’in enstitüleri olmak üzere Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüzde de samuray üretme imkanımızı test etmeye çalıştık. İnşallah orada da destekle hızlı bir üretim alanı yaratma çabası içindeyiz. Bakanlığımıza bağla Orman Genel Müdürlüğümüz çoktan bir aksiyon almaya başladı. Onlar da aynı böcekten üretme noktasında sektöre katkı sağlayacak. Bu mücadele sadece tarım alanlarında yapılırsa başarı düşük kalır. Zararlıyla en büyük mücadele yöntemi evlerde gördüğümüz böceklerin kışlak alanlarda yok edilmesi. Bu noktada tüm vatandaşlarımızdan toplu bir aksiyon bekliyoruz. Sadece bu toplantılarla bununla mücadele edemeyeceğimizi biz de biliyoruz. Ama içimizdeki insanların her biri bir ev sahibi. Her biri bir kışlak alanı. Balkonlarınızda, evinizde gördüğünüz yerde eşinizden dostunuzdan bizlere bu mücadele konusunda destek olmanızı bekliyoruz.”

KAHVERENGİ KOKARCA 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!