DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22343530.73001%
Trabzon
25°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

FINDIK BELİRSİZLİKLERİN KURBANI MI OLUYOR ?

FINDIK BELİRSİZLİKLERİN KURBANI MI OLUYOR ?

ABONE OL
7 Ekim 2023 13:11
FINDIK BELİRSİZLİKLERİN KURBANI MI OLUYOR ?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ülkemizde 25 yıl önce 420 bin hektar olan üretim alanı, bugün 700 bin hektarı aşmıştır. Fındık Karadeniz bölgesinde yaklaşık 3150 köyde, Türkiye nüfusunun %5’ ine tekabül eden 3.205.000 kişinin diğer bir yaklaşımla 400.000 dolaylarındaki çiftçi ailesinin direk olarak tek geçim kaynağıdır. Üretici, tüccar, fabrikacı ve ihracatçıları baz alarak bir hesap yapılacak olursa, fındık tarımı dolaylı olarak yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendirmektedir. Fındık Doğu Karadeniz bölge halkının önemli bir kısmının hemen hemen tek geçim kaynağı olması nedeni ile sosyal boyutu da oldukça önemlidir.

Türkiye dünya fındık üretiminde kalite ve üretim miktarı itibarı ile tekel durumdadır. Fındık Türkiye’de Ordu, Giresun, Trabzon, Sakarya ve Samsun illerinde dünyaca kabullenilmiş kalitede üretilmektedir

Hal böyle iken ülkemizde halen fındık üreticileri seslerini duyuramamakta ve dünyanın en iyi kalite fındığını üretmesine rağmen halen daha maliyetlerine satış yapmaktadır .Katma değeri yüksek olan fındığın istenilen değerini bir türlü bulamaması kısır çekişmelerin ve yabancı sermayeli şirketlerin piyasalara hakim olmasından kaynaklandığı bir çok platformda söylenilmektedir.

Bölgemiz fındık üreticilerinin yetiştiricilik problemlerinden daha fazla pazarlama problemleri vardır. Fındık ürününün tüm tarafları, rekolteden maliyete fiyat oluşumuna kadar birlikte hareket etmek zorunlulukları yıllardır gözardı edilmiştir  Bu konulardaki dağınık görüntü ürünün tüm taraflarını olumsuz etkilemektedir.

Bilindiği gibi fındık ülkemizin en önemli tarımsal ihraç ürünü olma özelliğine sahiptir. Ancak, sektöre uzun yıllar müdahale edilmiş olması nedeniyle, arz fazlası problemi ile karşı karşıya kalınmış Tarım sektöründe uygulanmakta olan politikalar kapsamında, izlenecek fındık politikasına yönelik olarak hazırlanan bir çalışmanın en kısa sürede yapılarak  sektörde yer alan tüm aktörlerin işbirliği ile ülke menfaatini en üst düzeyde korunabileceği bir yaklaşım ortaya konulmalıdır

Bu çalışma yapıldığı takdirde kazanan sadece üretici değil sanayicisi.tüccarı ve en önemliside ülke olarak kazanacaklarımızdır.

Her sezon başında rekolte ve fiyatın tartışıldığı, belirsizliğin kol gezdiği ancak sonucu olumlu etkilemeyen bu çabaların sona erdirilmesinin vakti geldi, geçiyor. Ülkece sahip olduğumuz bu değerin ticari potansiyelini doğru değerlendirir, kurallarına göre yönetebilirsek ülkemiz ve tüm paydaşlar mutlu olacaktır

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!