DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22439011.23464%
Trabzon
25°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

13:16

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

“GAZZE HALKININ CEZALANDIRILMASI DAHA FAZLA ACIYA SEBEP OLACAKTIR”

“GAZZE HALKININ CEZALANDIRILMASI DAHA FAZLA ACIYA SEBEP OLACAKTIR”

ABONE OL
14 Ekim 2023 23:33
“GAZZE HALKININ CEZALANDIRILMASI DAHA FAZLA ACIYA SEBEP OLACAKTIR”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye-Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu Kapanış Töreni’ne katılarak bir konuşma yaptı.

Konuşmasında bölgemizdeki savaşlara dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan Tüm tarafları aklıselimle hareket ederek önce ateşkesi sonrasında ise kalıcı barışı görüşmeye davet etti,

Cumhurbaşkanı Erdoğan ; Rusya-Ukrayna Savaşı’nın olumsuz etkileri yaşanırken İsrail ile Filistin arasında meydana gelen hadiselerin herkesi derinden sarstığını belirtirken  gerginliğin daha da artarak bölgeye yayılması ihtimalinden endişeli olduklarını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Camilerin, hastanelerin ve sivil yerleşim yerlerinin bombalanması gibi saldırıları kabul etmediğimizi ve asla etmeyeceğimizi açıkça söylüyorum. Gazze’deki insani durumu kötüleştiren ablukanın, bölgeyi provokasyonlara açık, hassas bir duruma getirdiği malumdur. 360 kilometrekareye sıkışmış iki milyon insanın elektriğini, suyunu, yakıtını, gıdasını kesmek en temel insan haklarının ihlalidir. Gazze halkının toptan cezalandırılması sadece sorunu büyütecek, daha fazla acıya, daha fazla gerilime, daha fazla gözyaşına sebep olacaktır” ifadelerini kullandı.

İsrail yönetiminin Refah kapısından insani yardım geçişlerine izin vermesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “El Ariş Havalimanı’na içinde ilaç, dayanıklı gıda, konserve, çocuk bezi, su, tıbbi malzemelerin de bulunduğu bir insani yardım uçağımızı bu sabah gönderdik. Çatışmalar başladığından beri bölgeye intikal eden ilk yardım kargosunu götüren uçağımız, bugün saat 12 itibarıyla havalimanına indi” bilgisini paylaştı.

“MISIR MAKAMLARIYLA YAKIN İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE GAZZE’YE İNSANİ YARDIMLARIMIZI ULAŞTIRACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AFAD’ın yeni yardım malzemelerinin bölgeye sevkiyle ilgili hazırlıklarını sürdürdüğünü ifade ederek, “Biz bunu yaparken, Birleşik Arap Emirlikleri aynı şekilde bunu yaparken, Katar bu tür yardımları yaparken, aynı şekilde Suudi Arabistan bunları yaparken ama bir de bakıyoruz ki Amerika buraya uçak gemisi göndermeyi konuşuyor, İngiltere uçak gemisi göndermeyi konuşuyor. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde acaba bunlar var mı?” diye sordu.

Gazze’de yaşananlara işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda Gazze’de yer ile yeksan edilen, kadın, çocuk, anne ne var ne yok hepsi yok ediliyor. Bundan kimse dertlenmiyor. Ama biz dertleniyoruz. Eğer İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne zerre kadar saygınız varsa, o zaman kusura bakmasınlar herkes, ‘Acaba biz buraya ne gibi bir yardımda bulunabiliriz’, bunu konuşmaları lazım. Ama bunların böyle bir derdi yok” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi kardeş Mısır makamlarıyla yakın iş birliği içinde inşallah Gazze’ye insani yardımlarımızı ulaştırmaya devam edeceğiz. Milyonlarca insan açlık tehlikesiyle karşı karşıyayken Filistinlilere yapılan insani yardımların kesilmesi ise yeni bir utanç lekesi olarak bu kararı alanların alnına yapışmıştır” ifadelerini kullandı.

Tüm tarafları aklıselimle hareket ederek önce ateşkesi sonrasında ise kalıcı barışı görüşmeye davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerek şahsım, gerek Dışişleri Bakanım ki şu anda yolda, Mısır’a gidiyor, gerekse MİT Başkanım, rehinelerin salıverilmesi başta olmak üzere krize çıkış yolu bulmak için temaslarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Ancak kimi aktörlerin sükûneti tesis etme yerine ateşe benzin döken provokatif tavırları hem bizim çabalarımızı sekteye uğratmakta hem de krizi derinleştirmektedir” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!