DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 2156241-0.22175%
Trabzon
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

20:25

AKŞAMA KALAN SÜRE

Kapıkule’de mağdur olmak istemiyorsanız bu uyarıya dikkat !

Kapıkule’de mağdur olmak istemiyorsanız bu uyarıya dikkat !

ABONE OL
23 Ağustos 2020 07:49
Kapıkule’de mağdur olmak istemiyorsanız bu uyarıya dikkat !
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’deki tatilini tamamlayıp yaşadığı ülkeye dönen vatandaşlarımız havalimanlarında ve sınır kapılarında yaptırmaya çalıştıkları korona testi nedeniyle büyük mağduriyetler yaşıyorlar.

Son günlerde özellikle Kapıkule gümrük kapısında test yaptırmak isteyenlerin uzun süre sırada eklemek zorunda kaldığı ve test yaptırdıktan sonra da bu defa uzun süre sonucunu beklediği görülüyor. Hatta vatandaşlarla görevliler arasında tartışmalar da çıkıyor. Bir çok yolcu Kapıkule’ye vardığında “Keşke yola çıkmadan önce test yaptırsaydım o zaman başıma bunlar gelmezdi” diye pişmanlık da duyuyor.

Bulunduğunuz yerde yaptırın

Konuyla ilgili uyarıda bulunan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı şu açıklamayı yaptı:

YTB, sınır kapıları ve havalimanlarındaki Kovid-19 test merkezlerinde yoğunluk yaşanmaması için Türkiye’den yaşadıkları ülkelere dönecek vatandaşlara, “testlerini bulundukları il ve ilçelerdeki test merkezlerinde yaptırmaları” çağrısında bulundu.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), sınır kapıları ve havalimanlarındaki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) test merkezlerinde yoğunluk yaşanmaması için Türkiye’den yaşadıkları ülkelere dönecek vatandaşlara, “testlerini bulundukları il ve ilçelerdeki test merkezlerinde yaptırmaları” çağrısında bulundu.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’nin Kovid-19’la mücadelede attığı adımların etkisiyle ve seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasıyla hazirandan itibaren tatillerini ana vatanlarında geçirmek arzusuyla gelmeye başladı.

Karantinadan kurtulmak için gerekiyor

Bu kapsamda hazirandan bugüne kadar sadece Kapıkule Sınır Kapısı’ndan yaklaşık 450 bin vatandaş Türkiye’ye geldi.

Tatilini ana vatanında geçiren yurt dışında yaşayan vatandaşlar, Kurban Bayramı’nın ardından ise dönüş yolculuğuna çıkmaya başladı.

Bu aşamada, alınan Kovid-19 tedbirlerine rağmen başta Almanya olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri Türkiye’den dönen vatandaşlara 14 günlük karantina uygularken, yaşadıkları ülkelerdeki karantina uygulamalarından muaf olmak isteyen vatandaşların ise Türkiye’de test yaptırmaya yöneldiği dikkati çekti.

Sonucu alma süresi uzuyor

Kapıkule Sınır Kapısı’nda ve havalimanlarında kurulan test merkezlerindeki yoğunluk nedeniyle test sonucu alma süresinin uzaması ve sosyal mesafe kurallarının unutulması üzerine ise YTB’den Anadolu’nun farklı şehirlerinden yaşadıkları ülkelere doğru yola çıkan vatandaşlara, “testlerini öncelikle bulundukları il ve ilçelerdeki test merkezlerinde yaptırmaları” çağrısında bulunuldu.

Türkiye’den döneceklere evrak uyarısı

Zarar gören evraklar sorun oluyor… Hepsini teker teker kontrol edin

Türkiye’den Avrupa’ya otomobille dönenler sınır kapılarında uzun bekleme süreleri ile karşılaşıyorlar. Sınır kapılarında sorun yaşamak istemeyenlerin, yola çıkmadan önce evraklarını kontrol etmesi tavsiye ediliyor. Özellikle Bulgaristan ve Macaristan’da sıkı kontroller yapıldığından zaman kaybı büyük oluyor. Yolcuların AB kimliği ve pasaportları inceleniyor. Süresi geçmiş AB oturum izni veya evrak süresi nedeniyle sorunlar yaşanıyor. Bu nedenle yolcuların bu unsurları zamanlıca kontrol etmesinde fayda var. Sınır kapısında bir eksik olduğunun anlaşılması halinde ülkeye giremeyebilir veya uzun ve zahmetli işlemler yaptırmak zorunda kalabilirsiniz.

Zarar gören evraklar sorun oluyor

Yolcuların AB’ye girişte yaşadığı bir başka sorun da zarar görmüş evraklarla ilgili oluyor. Örneğin eskimiş ve zarar görmüş bir pasaport kabul edilmeyebilir. Bu nedenle henüz daha yola çıkmadan yeni pasaport çıkarttırılması öneriliyor.

 

Hepsini teker teker kontrol edin

Sürücüler ayrıca sınır kapılarındaki kontroller sonrası görevliden evrakları geri aldıktan sonra teker teker hepsini gözden geçirmeliler. Özellikle kalabalık ailelerde bir pasaport/kimlik veya oturum kartı eksik geri verilmiş olabiliyor. Bunu hemen fark ederseniz duruma müdahale edip isteyebilirsiniz. Fakat yola koyulduktan sonra fark ettiğinizde hem geri dönmek zorunda kalacaksınız, hem de kaybolan evrakı bulmanız zaman alacaktır.

PCR testi yapmayanlara çıkış yok

Yıllık izinlerini memleketlerinde geçiren gurbetçiler dönüş yolunu tutmaya devam ediyor. Vatandaşlar bu yıl korona nedeniyle diğer yıllardan farklı olarak yaşadıkları ülkeye korona test sonucu götürmek zorundalar. Aksi halde 14 gün karantina altında kalıyorlar. Yolcuların Türkiye’den çıkmadan en fazla 48 saat içerisinde alınmış ve sertifikalı bir laboratuvar tarafından yapılmış negatif PCR testi sunmaları gerekiyor. Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu (YTB) tarafından dün yapılan uyarıda, PCR testi yapmadan ülkeden çıkışa izin verilmediğine dikkat çekildi. Bu yüzden hem karayolu ile hem de havayolu ile çıkış yapacak olan herkesin bulundukları yerlerde PCR testini yaptırmalı istendi. YTB’nin duyurusu şöyle:

 

Dönüş yolundaki vatandaşlarımızın dikkatine!..

“YTB Memleket Yolu Whatsapp Danışma Hattı (90,530 257 2599) ihtiyaç ve sorunlarınız için 7/24 hizmet vermeye devam ediyor.

PRC testi yapmadan ülkemizden Almanya’ya çıkışa şu an itibariyle izin verilmemektedir. Sınır kapılarındaki test merkezlerinde yoğunluklar yaşanmaktadır. Söz konusu yoğunlukların önüne geçmek için vatandaşlarımızın bulundukları yerlerdeki merkezlerde PCR testi yaptırmalarında fayda görülmektedir. Türk vatandaşı olsun olmasın herkes https://enabiz.gov.tr/PcrTestSonuc/Index üzerinden e-devlet sayfasına gerek kalmadan pasaport numarası ile testin sonucu görüntüleyebilir

Kaynak:dogus-gazetesi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!