DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22343530.73001%
Trabzon
25°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

SADECE BAHÇELER DEĞİL EVLERDE TEHLİKE ALTINDA !

SADECE BAHÇELER DEĞİL EVLERDE TEHLİKE ALTINDA !

ABONE OL
28 Ocak 2024 11:56
SADECE BAHÇELER DEĞİL EVLERDE TEHLİKE ALTINDA !
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fındık üreticilerinin korkulu rüyası olan ve Bölgemizde son yıllarda görülmeye başlayan, fındık için önemli bir tehdit oluşturan Kahverengi Kokarca tarımsal üretimde 300’e yakın bitki türünde (Fındık, elma, armut, kivi, biber domates v.s) zarar yapan polifag ve daha istilacı bir tür olup, mücadele yapılmadığında fındık bahçelerinde verim ve kaliteyi %50 oranında düşüreceği tahmin edilmektedir. Tek seferde 28 yumurta bırakan zararlı sezon boyunca 3 bin yumurta üretebilmektedir. Zararlı fındık yeşil kokarcasına benzer biçimde zarar meydana getirmektedir.

Üreticinin korkulu rüyası Kahverengi kokarca böceğinin fındık üretiminde bu yıl yüzde 25 zarara neden olduğunu söyleyen yetkililer , “Gerek üreticilerden gerekse sa sahada çalışma yapan teknik elemanlardan gelen bilgiler doğrultusunda  kahverengi kokarcanın Karadeniz’de fındığa verdiği zarar oranı yüzde 25 şeklinde açıklama yaparlarken şu an içinse mevsimsel olarak kış aylarında olduğumuz içinde  fındık bahçelerindeki  kokarca istilası bugünlerde evlere taşındılar ve kelimenin tam anlamıyla evleri istila ettiler ” dediler .

Ziraat Odaları Başkanları Tarım ve Orman Bakanlığına etkin mücadele çağrısı  yaparlarken  “Yeni sezonda nisan ayından sonra Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sahaya girerek kahverengi kokarca ile mücadelede üreticinin yanında olması gerekir. Çünkü mücadele edilmezse geçen yıl meydana gelen yüzde 25’lik zararın oranı yüzde 75’lere çıkar” dediler .

Fındıkta tehdit oluşturan ‘kahverengi kokarca’ fındığı olumsuz yönde etkilerken söz konusu böceğin kışı geçirmek için evlerde saklandığı belirten
Ulusal Fındık Konseyi Üyesi Sebahattin Arslantürk, Kahverengi Kokarca’nın son üç yıldır Artvin, Rize bölgesini tehdit ettiğini belirterek bu böceğin şu an Trabzon’da kışı geçirmek için evlere saklandığını söyledi.
Konuyla ilgili tedbirlerin alınmaması halinde Kahverengi Kokarca’nın fındığa çok zarar vereceğine dikkat çeken Arslantürk, “Son üç yıldır Kahverengi Kokarca Borçka, Artvin ve Rize’yi tehdit ediyordu. Şu anda Trabzon’a kadar geldi ve şu anda kışlıklara gidiyor. Yani ev çevrelerine kışı geçirebilecekleri noktalara gidiyor. Bu böcek bu yıl Artvin bölgesinde fındığa yüzde 40’a varan bir zarar verdi. Biz gerekli tedbirlerin alınması konusunda yetkilileri uyardık. Bölgemizde camilere, okullara, halkın yoğunu olduğu bölgelere konuyla ilgili broşürler afişler astık. Konuyla ilgili ihbar hattı oluşturduk. O ihbarları değerlendirdiğimizde işin çok ciddi boyutlara geldiğini gördük. Mutlaka Tarım Bakanlığı bu konuda ciddi çalışmalar yapması lazım. Artık biyolojik mücadelenin artık başlatılması gerekiyor. Kimyasal mücadeleyi diğer faydalı böceklere zarar verdiği için çok önermiyoruz” dedi.

Vatandaşların böcekleri gördüğü yerde yok etmesini isteyen Arslantürk, “Şu anda halkımıza özellikle evlerinin çevrelerinde, kışlığa giden bu böcekleri yok etmesi adına yapmaları gerekenleri konusunda uyarıyoruz.

Bu Konuda bir açıklamada  Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça’dan geldi Başkan Akça ;  ise fındığın yanı sıra kivi üretiminin de tehlike altında olduğuna dikkat çekti. Akça, “Kahverengi kokarca ile mücadele edilmezse fındık ve kivinin geleceği tehlikeye girer. Geçen yıl yağışlardan dolayı fındık kurdu ilaçlaması yapılmadığı için bu sene her yerde görünmeye başladı. Artık kahverengi kokarca evimizde ve tehlike büyük” diye konuştu.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!