DOLAR 32,2821 0.01%
EURO 35,0392 -0.15%
ALTIN 2.474,480,35
BITCOIN 21418580.58173%
Trabzon
14°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

SAMURAYLAR GÖREVE

SAMURAYLAR GÖREVE

ABONE OL
17 Ekim 2023 18:33
SAMURAYLAR GÖREVE
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sokucu emici ağız yapısına sahip olan Kahverengi Kokarca’nın erginleri ve nimfleri birçok meyve ve sebzede emgi yaparak zarar yapar. Meyvelerde başlangıçta küçük nekrotik alanlar oluşturur. Esas zararı meyvelerin olgunlaşması sırasında görülür. Özellikle fındık,elma, armut, şeftali ve nektarinde üretim dönemi boyunca yapmış olduğu zarar sonucu meyveler üzerinde kedi yüzüne benzer, meyvenin içine doğru genişleyen zedelenme-çürük benzeri doku kayıpları oluşur. Domates, biber, mısır ve soya fasülyesinde de benzer zarar şekilleri oluşur. Fındıkta ise boş, şekilsiz ve lekeli meyve oluşumuna neden olarak verim ve kalite kaybına sebep olur. Zararlı birçok konukçuda olgunlaşma öncesinde de beslenebildiği için meyveler geliştikçe zarar gören alanlar hasada yakın daha belirgin hale gelir.

Tarımda yıllık 5 milyar liralık zarara yol açtığı saptanan istilacı böceğin popülasyonunda ciddi artış görülürken, söz konusu böcek türünün yayılımını devam ettirmesi durumunda gelecek yıl fındığa yüzde 80 oranında zarar vermesi öngörülüyor.

Kahverengi kokarca zararlısının yayılımı bitkisel materyallerle, ulaşım araçlarıyla, ergin uçuşu yoluyla ve bulunduğu ülkelerden ithalat işlemleri sırasında gerçekleşir. Bu nedenle zararlının yayılım alanlarının belirlenmesi, iç karantina önlemlerine önem verilmesi öncelik taşımaktadır. Zararlı yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için kışlaklarda mücadelesi önemlidir. Bu nedenle ilkbaharda kışlaklardan çıkmadan önce yapılacak olan mekaniksel (kışlaklarda erginlerin toplanması ve imhası) ve kimyasal mücadele yıl içinde oluşabilecek popülasyonu düşürebilmektedir. Zararlının bulaşık olduğu tarımsal alanlarda kimyasal mücadele yapılabilir. Biyoteknik mücadelede ise feromon tuzaklardan yararlanılabilir.

Karadeniz Bölgesi’nde; bitkilere dadanan kahverengi kokarca adlı böcek türü, başta fındık olmak üzere birçok bitki türü için tehdit oluşturuyor. 7 yıl önce Gürcistan’dan bölgeye geldiği saptanan ve Türkiye’de yayılımını hızlandıran böcekle mücadele için bölgeye samuray arıları salınıyor

Kimyasal Mücadele olarak, zararlı ile mücadelede kullanılacak olan ilaçlar, ilgili İl/İlçe Tarım Müdürlüklerinden reçete yazdırılarak yetkilendirilmiş olan bitki koruma satış bayilerinden alınmalıdır.

Üreticiler , konu hakkında daha geniş bilgi almak için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat edebilirler.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!