DOLAR 34,2844 0.34%
EURO 37,5330 -0.01%
ALTIN 2.927,831,34
BITCOIN 21491974.6234%
Trabzon
22°

PARÇALI BULUTLU

05:40

SABAHA KALAN SÜRE

SORUN BÜYÜK

SORUN BÜYÜK

ABONE OL
16 Eylül 2024 16:43
SORUN BÜYÜK
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Kahverengi kokarca böceği (Halyomorpha halys), Çin, Japonya, Kore, Tayvan gibi Uzak Doğu ülkeleri kökenli bir türdür. 300 konukçusu olan kahverengi kokarca böceği tarımsal üretimde ciddi kayıplara neden olan zararlı, istilacı bir türdür. 1990’lı yıllarda anavatanından Kuzey Amerika’ya sıçramış ve 2000’li yıllarda Avrupa’da görülmeye başlamıştır. Gürcistan’da 2016 yılında tespit edilen bu zararlı organizma, 2017’de bir salgına neden olarak ciddi ekonomik kayıplara yol açmıştır. Türkiye’de ilk kez 2017 yılında Artvin’in ilçeleri Kemalpaşa, hopa’da tespit edilmiştir. Bir yıl sonra bu alanlarda popülasyon oluşturmuştur. Akabindeki yıl ise yeni ilçeler ve illere genişlemiştir. Kahverengi kokarca böceği, bitkisel materyaller, ulaşım araçları, erginlerin uçuşu ve ticari faaliyetlerle bir ülkeden diğer ülkelere yayılış göstermektedir. Kahverengi kokarca böceğinin insan sağlığına zararlı bir etkisi yoktur. Bununla birlikte yaz mevsimi sonunda kışlamak üzere özellikle ev ve depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için fiziksel rahatsızlık yaratır.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda fındık üreticilerine seslenerek üreticilerin kabusu olan kahverengi kokarca ile mücadele edilmesi gerektiğini söyledi

Başkan Akça’nın açıklaması şöyle

Sevgili üreticilerimiz;
Altınordu Ziraat Odası olarak yapmış olduğumuz denemeler sonucunda bu dönemde “KOKARCA” ile en etkin şekilde yapılacak mücadelenin,
“CEZB ET,YOK ET” tekniği olduğunu gördük.
Bu mücadele şekli için gerekli olan materyaller,
1-Evlerin balkonu,verandası veya herhangi bir duvarı( beyaz boyalı olması mücadelenin etkinliğini artırıyor)
2-Güçlü beyaz ışık veren bir düzenek
3-Fenomen koku
4-Kokarca mücadelesinde kullanılan insan sağlığına zarar vermeyen,sağlık bakanlığınca ruhsatlandırılmış ilaçlar

KAHVERENGİ KOKARCANIN ZARARLARI

Kahverengi kokarca istilacı, polifag bir türdür. Birçok sebze, meyve, hububat ürününe zarar verir. Bunlar: biber, domates elma, fındık, armut, şeftali, kivi, kayısı, pamuk, çeltiktir. Doğrudan ve dolaylı olmak üzere iki şekilde zarar verirler. Konukçusu olduğu bitkide doğrudan zarar oluşturmaktadır. Kışlamak için toplandığı alanlarda insanlara dolaylı olarak rahatsızlık verirler. Keskin emici ağız yapısına sahiptir. Ergin ve nimfleriyle birçok meyve ve sebzede emgi yaparak zarar verir. Beslendiği meyvelerde ilk etapta küçük nekrotik alanlar oluşturur. Asıl zararı meyvelerin olgunlaşma sürecinde verir. Özellikle elma, armut, şeftali ve nektarin gibi ürünlerde üretim dönemi boyunca meydana gelen zarar, meyvelerde derin nekrozlar, şekil bozuklukları ve meyve içinde genişleyen çürük benzeri doku kayıplarına neden olur. Soya ve mısır taneleri, zararlı nedeniyle tohum özelliklerini kaybeder. Fındıkta boş, şekilsiz ve lekeli meyve oluşumuna sebep olur.  Verim ve kalite kaybına yol açar. Zararlı, birçok konukçu bitkide olgunlaşma öncesi dönemde beslenir. Bu türün verdiği zarar hasat zamanına yaklaştıkça daha belirginleşir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!