Tarım ve Orman İl Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen “Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı”na katılan Kirişci, bu toplantıları çok önemsediklerini, Ankara’da yaptıkları işlerin sahada karşılığının ne olduğunu görmek istediklerini anlattı.
Ekim ayında çiftçi kayıt sistemini e-Devlet üzerinden başlatacaklarını bildiren Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ektiğimiz buğdayın, arpanın, bu yılın mahsulünü kaldırdık. Bunlara ilişkin mazot ve gübre desteklerini ne zaman veriyoruz? Normal şartlarda 2023’ün ilk üç ayına çekmiştik. Büyük bir gayret göstererek bununla yetinmeyeceğiz. Bu, ilk üç ayda verdiğimiz desteği 6 ay öne çekeceğiz. Bu ayın sonu ya da en geç gelecek ayın başında mazot ve gübre desteklerini ayni olarak mazot ve gübre alımında kullanabilmeniz için bir banka kartına yüklemiş ve sizlere bu kartları teslim etmiş olacağız. Böylelikle 6 ay öne çekerek mazot ve gübre alımı konusunda nakit sıkıntısı çeken üreticimizin bu alımına kısmi katkıda bulunmuş olacağız. Ziraat Bankası’nın verdiği 100 bin lira tutarında limiti olan sübvansiyonlu kredi limitini 200 bin liraya çıkarıyoruz. 200 bin liralık kredinin 100 bin liralık kısmını yani yüzde 50’sini karta yükleyeceğiz. Sadece mazot ve gübre alımında kullanılacak. Üreticimiz böylelikle tarlasına giderken ekim yapmadan önce bir şekilde bir tefeciye veyahut bizim oralarda, ‘Ürünü hasat ettiğimde sana bunun karşılığında bir ton buğday vereceğim’ denir, bu tür uygulamalara son verip bu ihtiyacı da doğrudan karşılamış olacağız.”
Kirişci, 2021 mahsulünde 22 lirası mazot, 20 lirası gübre olmak üzere toplam 42 lira olan desteğin, mazotu 75 lira, gübreyi 46 liraya çıkararak toplam dekar desteğini 121 liraya yükselttiklerini dile getirdi.
İktidarları döneminde birçok ilki hayata geçirdiklerini vurgulayan Kirişci, “Bakınız bu ülkenin adı tarım ülkesi fakat bir Tarım Kanunu yoktu. Tarım Kanunu’yla da yetinmedik. Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu, TARSİM dediğimiz uygulama, lisanslı depoculuk, tüm bunlar dönemimizde tarıma kazandırdığımız önemli mevzuatlar. Bunların başında TARSİM geliyor. TARSİM’le ilgili maalesef arzuladığımız düzeyde vatandaşların ilgisinin olmadığını görüyoruz. Bu konuda teşkilatlarımızın mutlak surette üreticilerimizi ürünlerine sigorta yaptırma konusunda cesaretlendirmelerini ve yönlendirmelerini istiyorum. Kuraklık olduğunda asgarisinin yüzde 50’sinin primini kamu olarak ödüyoruz. Dolayısıyla bunu mutlak suretle yaygınlaştırmamız ve buna ilişkin olumlu adımları atıyor olmamız lazım.” değerlendirmesini yaptı.
“KENT TARIMI ÇOK ÖNEMLİ”
Et Süt Kurumu’yla “sözleşmeli besicilik” adı altında alınan kararın 6 Eylül 2022’de Resmi Gazete’de yayımlandığını anımsatan Kirişci, gerek alım, gerekse fiyat konusunda üreticilere garanti verileceğinin altını çizdi.
Üreticilerin bunu 5 yıl süreyle uygulayarak önünü görebileceğini ifade eden Kirişci, “Şu an uygulamaya hazır bir mevzuat. Biz buna Sözleşmeli Besicilik Projesi adını veriyoruz. Bir taraftan et, süt grubu kendi ihtiyacı için bunları temin etmiş olacak, öbür taraftan üreticimizi geleceğiyle ilgili endişelerden arındırmış olacağız.” ifadelerini kullandı.
Gelir Koruması Sigortası adı altında yeni bir poliçe ürettiklerini belirten Kirişci, sözlerini şöyle tamamladı:
“Hali hazırda başlangıçta Konya’nın tüm ilçelerinde uygulandı. 2023’ten itibaren tüm Türkiye’de hububat başta olmak üzere belirli ürünlerde geliri garanti eden bir poliçe düzenlenecek. Buradaki poliçe biriminin yüzde 60’ını devlet olarak, hükümet olarak biz ödüyor olacağız. Her biri 20 dekarlık alandan oluşan seraları vatandaşlara üretim için tahsis edeceğiz. Böylelikle buralarda üretilecek her türlü sebze, örtü altında yetiştirilecek olan ürünler Van başta olmak üzere de çevre illere gönderilecek ve hatta sınırın ötesine de ihraç imkânı olacak. Dolayısıyla kent tarımı çok önemli. Bizim öncelediğimiz bir husus var. O da jeotermal kaynağın durumu. Eğer jeotermal kaynak varsa bu aliyyülala denilebilecek bir durum çünkü enerji maliyetlerini düşürecek ve eksi 45 dereceyi gören Van’ın ilçelerindeki jeotermali kullanarak üretimin yapılması mümkün hale gelecek. Biz bakanlık olarak bunun destekçisiyiz, arkasındayız.”
Bakan Kirişci, İpekyolu ilçesinde ikamet eden amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastası Mustafa Çelik’i, yaşadığı evde ziyaret etti.
Çelik ve aile üyeleriyle sohbet eden Kirişci, daha sonra Tuşba ilçesine bağlı Alaköy Mahallesi’nde çiftçi Çetin Akgün’ün tarlalarında ürettiği sebze ve meyvelerin satış noktasına geçti.
Üretimle ilgili Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş’tan bilgi alan Kirişci, alışveriş yapan vatandaşlarla sohbet etti, programı takip eden gazetecilere kavun ikram etti.
Ardından Et ve Süt Kurumu Van Et Kombinesini ziyaret eden Kirişci, tesisteki çalışmalarla ilgili Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan ile kurum müdürü Nesim Baykara’dan bilgi aldı.
Tesisteki hayvan kesim bölümleri, soğuk depoları, şoklama ve muhafaza alanlarını gezen Kirişci, kesimi yapılan koyunun derisini yüzdü.
GÜNDEM
Az öncePOLİTİKA
10 dakika önceEKONOMİ
20 dakika önceGÜNDEM
32 dakika önceBÖLGE
1 saat önceVİDEO GALERİ
18 saat önceBÖLGE
20 saat önce