DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21548040.34771%
Trabzon
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

03:48

SABAHA KALAN SÜRE

TEVFİK KESKİN: ÇİĞ SÜTÜN ÜRETİCİYE MALİYETİ 8,13 KURUŞTUR

TEVFİK KESKİN: ÇİĞ SÜTÜN ÜRETİCİYE MALİYETİ 8,13 KURUŞTUR

ABONE OL
18 Eylül 2022 09:10
TEVFİK KESKİN: ÇİĞ SÜTÜN ÜRETİCİYE MALİYETİ 8,13 KURUŞTUR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TSÜMB Başkanı Tevfik Keskin ’den Çiğ süt fiyatına yönelik açıklama geldi.

Açıklamasında Başkan Keskin Çiğ sütün maliyetine de değindi , çiğ sütün referans fiyatı hesaplanırken peşin fiyat üzerinden hesaplanıyor. Ancak üreticiye ödemesi 45- 60 gün ara ile ödeniyor. Dolayısı ile buda üreticiyi mağdur eden en önemli hususlardan bir tanesidir. Bu durumunda ivedilikle gözden geçirilip üreticiye vade farklarına göre ödemelerin yapılması gerekir. Yada çiğ süt maliyet tablosunda kullanılan kesif yem ve kaba yemlerin vadeli ve işletme teslim maliyetlerinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. “dedi.

Keskin şunları kaydetti.

“Süt fiyatları ile ilgili verdiğimiz haklı mücadelemizden yılmayacağız, Şuan çiğ sütün üreticiye maliyeti 8,13 Kuruştur.

7,50 + 20 kuruş desteklemelerin yetersiz olduğunu söylemiştik.

Hazine ve Maliye Bakanlığı üreticiyi anlamıyor, enflasyon olarak bakıyor. Biz burada mücadelemize devam edeceğiz, Tarım ve Orman Bakanlığında, bakan yardımcımız ile görüştüm.

Çözüm için farklı alternatifler sunduk… Düzenlemelerin olacağını düşünüyorum. Zam olması şart değil ancak, fiyatların ya da desteklemelerin maliyetleri karşılamasını bekliyoruz. Üreticinin mağduriyetinin giderileceği bir çözüm bekliyoruz. Karar verme tarafında değiliz biz sorunları çözüm noktasında devlete yardımcı olma noktasındayız. İlla zam olsun diye direnmiyoruz… Biz süt üreticilerinin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz…

Başkan Tevfik Keskin   ” Önceki gün Bakanlığımızın gözetiminde Ulusal Süt Konseyinin çatısı altında sektör toplantısı gerçekleştirilmiştir. Üretici grupları ve sanayici gruplarının  görüşmeleri sonucunda, 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; %3,6 yağ ve %3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütünün tavsiye fiyatının (çiğ süt destek primi hariç) üreticinin eline net 7,50 TL geçecek şekilde belirlenmesine, Soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde üreticiye ayrıca ödenmesi şeklinde deklare edilmiştir.

Ben bir sivil toplum örgüt başkanı olarak ve üretici olarak geç kalınmış bu sonuçtan memnun oldum. Neden derseniz açıklanan çiğ süt tavsiye fiyatları üreticinin eline net geçecek şekilde alınmıyordu. Yani 7,5 TL den soğutma nakliye işçilik vb. kesintiler yapılıp üreticilerimizin eline 6 TL, 7 TL rakamlar geçiyordu. Üreticilerimizin cebinden haksızca çıkan bu bedeller üretici eline geçecek ibaresiyle lehimize olmuştur. Yani dün konseyden 8 TL veya üzeri bir rakam çıksaydı nakliye vb kesintiler bu bedelin içinden kesilecek denseydi sonuç yine 7,5 TL olacaktı.

Biz tabi ki 7,5 TL çiğ süt tavsiye fiyatı yeterli demiyoruz. Şu an hesapladığımız da 9 TL maliyetleri buluyoruz. Önemli olan üreticinin eline geçecek rakamdır.  8 TL yapıp üreticiden nakliye soğutma vb. kesintilerle üretici yine 7 TL, 7,5 TL alacaktı. Üreticinin cebinden giden ve görünmeyen bir para var ortada. Bizim mücadelemiz üreticilerimizi korumak onları ayakta tutmak ve onların eline geçecek rakamı savunmaktır.

Adaleti sağlayarak kaybettiğimizi geri almamız yönünde kararlarını beyan eden T.C. Tarım ve Orman Bakanımıza, Devlet yetkililerimize, konsey yönetim kuruluna teşekkürlerimi sunuyorum. Tekrar etmekte fayda var çiğ süt tavsiye fiyatı tartışılır, revize edilmesi bizim olmazsa olmazımızdır. Ama fiyat revize edilirken üreticinin cebinden çıkan ve sanayicinin yüklenmesi gereken gider kalemleriyle ilgili alınan kararı destekliyorum ve bir kez daha bu karar için teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi

“Çiğ Süt Desteği 1 TL olarak Devam Etsin”

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üreticiye verilen çiğ süt desteğinin 1 TL üzerinden devam etmesini ve bu desteğin 15 Mayıs 2022 tarihinden bu tarafa dönük ödenmesini bekliyoruz.

Bununla birlikte fiyat istikrar komitesinde üretici temsil edilmelidir. Fiyat istikrar komitesi üreticiyi dinlemek zorundadır. Birçok işletme kapanmış durumda. Aile işletmeleri bir bir kapanıyor. Bu ülke bizim bu üreten üreticide bizim Önlem alınmaz ise tablo çok kötüye gidecek. Bu bilançonun faturası ülkeye ve ülke hayvancılığına ağır bedel ödetecek. Enflasyon sepetindeki durumdan üretici sorumlu değildir. Bizim tek ürettiğimiz şey süttür.

Başkan Keskin gelişmeler üzerine son yaptığı yazılı açıklamada da “Bizler Bakanlığımızın uhdesinde üreticisiyle, tüketicisiyle ve sanayicisiyle aynı gemideyiz. Umut ediyorum ki herkes bu kararlara saygı duyacak ve sahada uygulayacaktır.

Üreticilerimiz belki şuan bu kararın faydasını göremiyor olabilirler yani yeni fiyat çıkmadığı için umutsuzluğa düşmüş olabilirler fakat bu alınan kararın faydasını yakın zamanda oluşacak revize fiyatın sahada uygulanmasında yani ellerine net geçecek rakam belirlenirken görebilecekler.

Üreticilerimiz rahat olsun süt fiyatının revize edilmesi noktasında çalışmalarımız devam edecek olup, üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazır olduğumuzu da belirtiyor, herkese sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum”  dedi

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
error: Content is protected !!