DOLAR 32,2462 -0.1%
EURO 35,0548 -0.11%
ALTIN 2.486,580,84
BITCOIN 2126018-0.54492%
Trabzon
16°

PARÇALI BULUTLU

20:05

AKŞAMA KALAN SÜRE

TÜSEDAD’DAN MART AYI ÇİĞ SÜT MALİYETİ

TÜSEDAD’DAN MART AYI ÇİĞ SÜT MALİYETİ

ABONE OL
23 Nisan 2024 23:45
TÜSEDAD’DAN MART AYI ÇİĞ SÜT MALİYETİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Süt üreticilerinin yakından takip ettiği çiğ süt maliyetleri mart ayında da yükselişini sürdürdü
Ulusal Süt Konseyinin yaptığı son toplantıda maliyet hesaplarının ardından çiğ süt fiyatında her ne kadar arttırıma gitsede bu fiyatlar üreticiyi memnun etmemişti
TÜSEDAD her ay düzenli olarak çiğ süt maliyetini hesaplayarak üreticiye duyurmaya devam ediyor  TÜSEDAD ‘dan yapılan son açıklama şöyle ;
Derneğimiz her ay olduğu gibi, bu ay da piyasada oluşan gerçek üretim girdi fiyatlarını dikkate alarak Mart ayı 1 litre SOĞUTULMUŞ ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYETİNİ hesaplayıp kamuoyuyla paylaşmaktadır.
Derneğimiz maliyet komisyonu; 100 baş sağmal kapasitesine sahip bir işletmeyi baz alıp, günde ortalama 28 litre süt veren sağmallardan oluşan, işletmede doğan erkek buzağıları 4 günlükken satan ve yılda %20 reforme ineği sürüden çıkartıp bunların yerine de her yıl doğan tüm dişileri besleyerek yetiştirdiği gebe düvelerinin de yıllık sürü yenileme ihtiyacı olan %20’sini sürüye ekleyip yine işletmede yetişmiş ihtiyaç fazlası geri kalan %10 gebe düvelerini de piyasada satan ve sağmal kapasitesini böylelikle 100 başta sabit tutan bir işletme için maliyet hesaplamaktadır.
Buna göre; güncel yem ve diğer tüm giderlerin ayrıca gelirlerin de dikkate alındığı hesaplama metodumuza göre Mart ayı 1 litre soğutulmuş çiğ süt üretim maliyeti 16,76 TL olarak hesaplanmıştır.
Kırsalda üretim yapan çiftçilerimizin kârlı bir üretim döngüsü içinde olması, ülkenin geleceği için vazgeçilemez bir öneme sahiptir. Sürdürülebilir gıda tedariki, kırsaldan kente göçün durması ve kırsalda işgücü bulunabilirliği diğer sanayiler için dünyada rekabetçi olunması bakımından stratejik bir konudur.
Sektörü dengede tutacak ve hem et hem de çiğ süt üretim arzının devamlılığını sağlayacak olan 1 litre soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatının; derneğimiz tarafından her ay hesaplanan maliyet üzerine konacak ortalama %20 kar ile 20 TL/litre olarak açıklanması önerilmektedir.
Web sitemizde konuya ilişkin maliyet hesaplaması ayrıntıları paylaşılmakta ayrıca aşağıda da bilgilerinize sunulmaktadır.
Ayrıca; yeni çiftlik kurmak veya çiftliğini büyütmek isteyen yatırımcılarımızın maliyet hesaplama metodumuzu nasıl kullanabilecekleri de web sitemizde sunulmaktadır. Verilen excel programı ile istenilen kapasite ve süt verimine göre bölgelerindeki güncel gider ve gelir fiyatlarını kullanarak kendi hesaplamalarını yapabileceklerdir.” denildi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!