DOLAR 32,2091 0.01%
EURO 35,0512 0.1%
ALTIN 2.527,071,07
BITCOIN 2147805-0.59277%
Trabzon
15°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

ÜRETİCİNİN BAŞINA BELA OLDU !

ÜRETİCİNİN BAŞINA BELA OLDU !

ABONE OL
9 Mayıs 2024 07:04
ÜRETİCİNİN BAŞINA BELA OLDU !
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Bölgemizde son yıllarda görülmeye başlayan, fındık için önemli bir tehdit oluşturan Kahverengi Kokarca tarımsal üretimde 300’e yakın bitki türünde (Fındık, elma, armut, kivi, biber domates v.s) zarar yapan polifag ve daha istilacı bir tür olup, mücadele yapılmadığında fındık bahçelerinde verim ve kaliteyi %50 oranında düşüreceği tahmin edilmektedir. Tek seferde 28 yumurta bırakan zararlı sezon boyunca 3 bin yumurta üretebilmektedir. Zararlı fındık yeşil kokarcasına benzer biçimde zarar meydana getirmektedir.

Popülasyonu devam etmesi ve üreticilerimiz yeterli önlemleri almaz iseler gelecek yıllarda fındık üretimini oldukça azaltacak olan bu böcek rekolteyede kötü bir darbe vuracaktır.

Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, önemli bir tehdit haline gelen kahverengi kokarca zararlısı hakkında uyarılarda bulunmuştu

“Kahverengi kokarca, başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgiller, şeftali, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi ülke ekonomisi için stratejik öneme sahip bitkilere zarar veriyor” diyen Bayraktar, değerlendirmesini şöyle sürdürdü;

“Kahverengi kokarcanın fındıkta Karadeniz Bölgesi illerinde bu yıl yüzde 25’lere varan oranlarda zarar verdiği tahmin ediliyor. Zararın boyutları üreticilerimizi mağdur ediyor. Bu hastalık nedeniyle randımanın 30-35’e kadar düşmesiyle bazı üreticilerimiz fındığını satamadı.

Karadeniz Bölgemizin ekonomisinin büyük bölümü fındığa dayalıdır. 500 bin aile doğrudan üretici olarak, on binlerce aile ise fındık nakliyesi, işlenmesi ve ticareti ve işçiliğinden geçimini sağlıyor. Yıllara göre değişmekle birlikte dünya üretiminin yaklaşık yüzde 62’sini ihracatının ise yüzde 61’ini ülkemiz karşılıyor.

Tedbir alınmadığında bu zararlının vereceği zararın yüzde 50 ila 75 arasında olduğu göz önüne alındığında, fındıkta 12,8 milyar lira olan üretim değerinin 6,4 ila 9,6 milyar lirasının ve 2,1 milyar dolara varan ihracat değerinin 1,1 ila 1,6 milyar dolarının tehdit altında olacağı bilinmelidir.dedi

Çiftçilerimiz bahçelerini sık sık kontrol ederek doğadaki kışlamış erginlere karşı Mayıs ortası Haziran başı, nimf ve yeni nesil erginlere karşı Temmuz başı Ağustos başında ilaçlı mücadele yapılmalıdır.

İlaçlamadan önce zararlının yoğunluğunu ölçmek gerekir. Bunun için fındık ocakları altına 3 x 3,5 m ebadında çarşaf gerilerek darbe metoduyla çarşafa düşen böcekler sayılmalıdır. Sayım sonucunda 10 ocaktan 1 veya daha fazla ergin Kokarca bulunan bahçelerde Kokarcaya karşı etkili ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri  ( 25 g/l Deltamethrin-EC ve 100 g/l Bifenthrin EC ) tercih edilmelidir.

İlaçlama yüzey ve yeşil aksam ilaçlaması şeklinde yapılmalıdır.

İlaçlama başlamadan önce arıcılar arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir.

İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.

Mücadelede tavsiye edilmeyen Bitki Koruma Ürünü kullanılmaması, yaprak gübreleri hariç herhangi bir kimyasal maddenin Bitki Koruma Ürünüyle karıştırılmadan önce etiket bilgilerindeki karışılabilirlik durumu değerlendirilerek ona göre uygulama yapılmadır.

Kullanılacak Bitki Koruma Ürünleri İl Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş olan Bitki Koruma Ürünleri Satış Bayisinden alınarak Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi sahibi kişiler tarafından uygulanmalıdır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
error: Content is protected !!